Bölüşüm, insani gelişme ve büyüme ilişkileri: Türkiye örneği
Distribution, human development and growth relations: Turkey sample
  1. Tez No: 240849
  2. Yazar: ZÜMRÜT AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEKİN ALTIPARMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme, Bölüşüm, İnsani Gelişme, Growth, Distribution, Human Development
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Tar. ve İkt. Teori Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Mal ve hizmetlerin üretim ve dağılımı ile beşeri yeteneklerin geliştirilmesini birlikte ele alan insani gelişme yaklaşımı için büyüme kadar yoksulluk ve gelir dağılımı konularının önemi büyüktür. Büyüme ve bölüşüm konuları ile insani gelişme yaklaşımının teorik ve kavramsal çerçevesinin araştırılmasının ardından, büyüme, insani gelişme ve bölüşüm ilişkilerinin Türkiye örneği ile analiz edilmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.Bölüşümü ihmal edip sadece büyümeyi merkeze alan bir yaklaşım insani gelişme hedefinden kopuk olacaktır. Bu şekilde bu çalışmanın amacı insani gelişme sürecinde büyüme ve gelir dağılımının etkilerinin belirlenmesidir.Bu çalışmada gerekli literatür incelemesi elektronik veri tabanları, kütüphane kaynak taramaları ile yapılmıştır. Son bölümde TÜİK, DPT, TCMB, OECD ve UNDP istatistiklerinden yapılan derlemeler ve bu istatistiklerle tarafımızdan hesaplanan bazı veriler kullanılarak Türkiye üzerinde dönem ve ülkeler arası gözlemler yapılmıştır.İnsani gelişme merkezinde büyüme, bölüşüm ilişkilerini analiz eden tez çalışması Türkiye örneğinde gelir dağılımındaki düzelmelerle insani gelişme düzeyindeki ilerlemelerin birlikte seyrettiğini tespit etmiştir. Büyüme ve gelir dağılımı ilişkisi Türkiye'de Kuznets hipotezinin iddia ettiği gibi gerçekleşmemiştir. Türkiye örneğinde büyüme oranlarındaki istikrarsızlık, bu oranların insani gelişme endeksi ile birlikte net olarak değerlendirilmesini engellemektedir.
Özet (Çeviri)
Poverty and income distribution issues are important as growth for human development approach which reviews not only the production and distribution of goods and services but also development of human capabilities. After investigating the theoretical and conceptual framework of growth and distribution issues with human development approach, analysis of growth, human development and distribution relationship in Turkey sample form the subject of this study.An approach ignoring distribution and being only growth centered breaks the goals of human development. In this way, the purpose of this study is to determine the effects of growth and income distribution on human development process.In this study, required literature review has been done with the scan electronic databases, library resources. In the last section, observations between the countries and the periods on Turkey by using compilations from TÜİK, DPT, TCMB, OECD and UNDP statistics and some data calculated with these statistics were made.The thesis study which analyses relationships growth and distribution in center of human development has been found progressing level of human development acts together with income distribution improved in the sample of Turkey. The relationship between growth and income distribution in Turkey has not developed like the idea of Kuznets? hypothesis. In the sample of Turkey, the variation of growth rate prevents these ratios to be considered clearly with the human development index.