Yetiştirme yurdu ergenlerinde Allah tasavvuru -Malatya örneği
Concept of god among adolescent in rearing home a case study in Malatya
  1. Tez No: 240848
  2. Yazar: ŞÜKRAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Psychology, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yetiştirme yurdu, korunmaya muhtaç çocuk, ergen, Allah tasavvuru, din, Rearing home, Parish boy, Adolescent, concept of God, religion
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Gençlik dönemi üzerinde gerçekleştirilen çok sayıda araştırma yapılmasına rağmen yetiştirme yurdu ergenleri üzerinde yeterince çalışma yapılmamış Allah tasavvuru konusunun ise işlenmemiş olması dikkate alınarak gerçekleştirilen bu araştırmada 13?18 yaş arası yetiştirme yurdu gençlerinin Allah tasavvuru incelenmiştir. Ayrıca yetiştirme yurdu gençlerinin Allah tasavvuru; yaş, cinsiyet, eğitim düzeyleri, yurtta kalma nedenleri ve süreleri gibi değişkenlere göre incelenmiştir.Araştırmanın örneklemi 2008 yılında Malatya Erkek-Kız Yetiştirme yurtlarında kalan 13?18 yaşlarındaki ergenlerden oluşmuştur. Çalışmada veri toplama amacıyla kaynak taraması, anket, mülakat ve katılımcı gözlem metotları kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler bir istatistik programı olan SPSS 15 analiz programı ile değerlendirilmiş ve Pearson testi ile frekans dağılımları yorumlanmıştır. Araştırma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, önemi, amacı, varsayımlar, sınırlılıkları ve metodu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde sosyal hizmetler, yetiştirme yurtları, gençlik dönemi ve özelliklerinin yanında yetiştirme yurdu gençliği ve tasavvur hakkında kaynak taramaları sonucu elde edilen bilgilerle araştırmanın teorik boyutu ortaya konulmuştur. İkinci bölümde ise, anket, mülakat ve gözlem sonucu elde edilen bulgular ve değerlenmeleri yer almaktadır. Sonuç ta ise;1-Aile ortamından uzak bir ortam olan yetiştirme yurdunda kalmak gencin Allah tasavvurunun şekillenmesinde etkili olmuştur.2-Yetiştirme yurdu gençliğinin yaş, cinsiyet ve yurtta kalma süreleri Allah algılanışında farklılaşmalar meydana getirmiştir.3-Yetiştirme yurdu gençliği dini şüphe yaşamaktadır.4-Gençlerin yetiştirme yurtlarında bulunmaları onların kader inançlarını etkilemiştir.5-Yetiştirme yurdu gençlerinin kader inançları onların yaşadıkları olumsuz tecrübelerini telafi etme yönünde şekillenmiştir.6-Yetiştirme yurdu gençleri kader konusunda teslimiyetçi bir yaklaşıma sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although there are many investigations on adolescent but not enough investigation has been done on adolescent in rearing home. It is interesting that any investigation about concept of God and religious undarstanding of the youth in rearing home has not been taken into consideration in Turkey. So I tried to analyse God concept and religious understanding of parish adolescent. God concepts and religious understanding are analysed according to their age, gender, educational level, reasons of living and duration in the home.Test subjects are consist of 13-18 years old boy who are staying in Malatya Society for the Protection of Children in 2008. In research, questionnaire, interview and participant observation technics are used to get data. Data is evaluated in SPSS program.The researh consists of introduction and two other additional chapters. In introduction it is given some information about demographic characteristic of subject, aim, importance, hypothesises, limitation and methods of research.In the first chapter theoretical format of investigation, informations about social service, orphanages, adolescence and its characteristics have taken place. Second chapter consists of the findings and their evaluation. According to the conclusion of the researh, the formation the concept of God of adolescence is affected by their life situation and experiences. Result of the research as fellows;1. Stayin far away from family atmosphere has been effective on youngs? formation of God concept.2. Youth of orphanages? ages, sexes and staying periods in these orphanages has caused differences in the presence of God.3. Youth of orphanages has some doupt on religion.4. Youngs? staying in orphanages has effected their belief of fate.5. Youngs of orphanages? belief of fate has recovered their negative experiences.6. Youngs of orphanages have been in negative side (tend to give up easily) about fate.