İlköğretim II. kademe öğrencilerinin İngilizce dersinde kullandıkları başarı başarısızlık yüklemeleri ve öğrenme stratejileri
The learning strategies and success failure attributions of primary school 2nd level students that they use in English lesson
- Tez No: 240929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HÜLYA GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil (ngilizce), Ögrenme Stratejileri, Güdü, Basarı ? Basarısızlık Yüklemeleri, lkögretim II. Kademe Ögrencileri, Foreign Language (English), Learning Strategies, Motivation, Success ? Failure Attributions, 2nd Level Primary Students
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu arastırmanın amacı cinsiyet ve basarı durumunun ögrencilerin İngilizce dersinde kullandıkları ögrenme stratejileri ve basarı ? basarısızlık yüklemeleri üzerindeki etkilerini belirlemek, ögrencilerin basarı ? basarısızlık yüklemeleri ve kullandıkları ögrenme stratejileri arasındaki iliskiyi incelemektir. Tarama modelindeki bu arastırma 2005?2006 ögretim yılı I. yarıyılında İstanbul ili Silivri merkez ilçedeki ilkögretim II. Kademe okullarında ögrenim görmekte olan 802 (412 kız, 390 erkek) 7. sınıf ögrencisinin katılımı ile gerçeklestirilmistir. Arastırma verileri Ögrenme Stratejileri Ölçegi ve Basarı -Basarısızlık Yüklemeleri Ölçegi ile toplanmıstır. Ayrıca ögrencilerin 6. sınıfa ait İngilizce dersi basarı durumları ve cinsiyetleri de belirlenerek karsılastırmalarda kullanılmıstır. Arastırma verilerinin analizinde Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, t testi, Varyans Analizi, Pearson Korelasyon Katsayısı (r) ve Scheffé Testi kullanılmıstır. Arastırmadan elde edilen sonuç sudur; yüklemeler ve ögrenme stratejileri ögrencilerin basarı durumuna göre ve cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Ögrenme stratejilerini kullanarak kendi ögrenmelerini düzenleyen ögrenciler basarı göstermekte ve basarılı ögrenciler basarılarında hem içsel hem de dıssal yüklemeleri daha fazla yaparken, basarısızlıklarında daha az dıssal yükleme yapmaktadır. Bu durum genellikle kız ögrencilerin lehine degismektedir. Kız ögrenciler İngilizce dersinde ögrenme stratejilerini daha çok kullanmaktadır ve kızların basarı durumu erkeklerinkine göre daha iyidir. Yüklemeler ve ögrenme stratejileri kullanımı arasında iliski vardır. Yüklemeler güdüyü, güdülenme derecesi ögrenme istegini, ögrenme istegi ögrenme stratejisi kullanım düzeyini etkiler. Etkili ögrenme stratejisi kullanımı da basarıyı getirir. Bu etkilesim döngüsel bir sekildedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effects of gender and achievement of the students on success ? failure attributions and strategy using that they use in English lesson. And also to study if the learning strategies used by the students, show differences according to their success ? failure attributions or not. This research which is in the model of scanning was performed in Silivri town centre of stanbul during the first semester of 2005-2006 educational year and consists of 802 2nd level class students. (412 female and 390 male). The data of the research was collected by ?Learning Strategies Scale? which was developed by Açikgöz and ?Attribution Scale? which were developed by Açıkgöz and Sucuoglu. The achievement and gender of the students in 6th class were also determined and used in comparisons. Arithmetic Mean, Standart Deviation, t test, Analysis of Variance and Scheffé Test were used in the analysis of the research data. At the end of the research it has been found out that the learning strategies used by students and their success ? failure attributions, show differences according to their achievement and gender. Students who regulate their own learning by using learning strategies show great achievement. Moreover, successful students attribute their success both to internal and external reasons but mostly they attribute their failure to internal reasons. This situation can be different according to gender especially with the advantage of female students. They use more learning strategies and they are more successful than male students in English lessons. There is a relationship between attributions and learning strategies. Attributions affect motivation, motivation affects need for learning and it affects the level of using learning strategies. As a result, using learning strategies effectively brings success. These situations are parallel to each other.