Türkiye'de vergi uyuşmazlıkları ve yargısal çözüm yolları
The tax disagreements and the way of solutions of law decisions in Turkey
  1. Tez No: 240961
  2. Yazar: VOLKAN EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZKIVRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Uyuşmazlığı, Vergi Yargısı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Toplumsal ilişkiler her zaman istenilen düzeyde olmamaktadır. Çoğu zaman hukuk kurallarının koyduğu ilkelere uyulmamakta ve bu kuralların çiğnendiği görülmektedir. Bu durum bazı uyuşmazlıkların çıkmasına neden olmaktadır. Toplumsal düzenin devam edebilmesi için bu uyuşmazlıkların çözülmesi gerekmektedir. Bu çözümde ancak bazı kurumlar eliyle gerçekleşmektedir. Devlet vergiyi kolay toplayamamaktadır. Kamu gelirleri toplanırken bazı sorunlar doğmaktadır. Devlet verginin zamanında ve gereği gibi ödenmesini istemektedir. Kişilere vergi ödevi karşısında bazı haklar tanınmıştır. Bu haklardan en göze çarpanı vergi işlemlerine karşı yapılan itirazdır. Medeniyet ilerledikçe ve teknoloji hızla geliştikçe vergilerin çeşitlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Vergi yükleri eskiye oranla daha çok artmış ve vergi kanunları günün koşullarına uydurulmak zorunluluğu hasıl olmuştur. Bu kanunların sık sık değiştirilmesi vergi anlaşmazlığını da beraberinde getirmiştir Vergi uyuşmazlıkları başlıca mükellefiyet, ceza kesme ve tahsilat konularında çıkmaktadır. Bunlar vergi dairesi ile mükellefler arasında vergi dolayısıyla ortaya çıkan hukuki anlaşmazlıklardır. Vergi Uyuşmazlıklarının çözümü iki yolla olmaktadır. Birincisi uyuşmazlıkların idari aşamada çözümlenmesidir.Uyuşmazlıkların idari aşamada çözümlenmesi uzlaşma ve vergi hatalarının düzeltilmesi şeklinde olmaktadır. İkincisi ise yargı yoluna başvurulmasıdır.Yargı yolu vergi mahkemelerine dava açma suretiyle gerçekleşmektedir.Yargı yoluna başvurmanın idari çözüm yollarının denenmesi gibi bir ön şartı yoktur.
Özet (Çeviri)
Social relations are not always on the level which is wanted. Most time the principles that lawrules determine are not conformed and we see that people disobey these rules. We need to solve the conflicts to make social regularity last. This solution is made up only by some institutions. The state is not able to collect the tax easily. Some problems occur as public in come is collected. The state wishes people pay the tax in time and properly. Some rights are given to persons because of the tax essay. One of the most importont rights is the plea against tax transactions. It is unavoidable to make the taxes vary as civilization goes up and teachnology developes rapidly. Tax burdens have increased much more compared with the old ones and to conform these tax laws todey?s conditions has resulted. The tax disagreement has occured for the laws have been changed very often. Tax conflicts mainly occur about the subjects such as being tax-payer, finig and collection of revenues. Those are legal disagreements between the tax department and taxpayers because of the tax. To solve the tax disgreements we have two ways, first of all,it is to solve the problem on the managerial stage. To solve it on the managerial stage appear as agreement and correcting the tax mistakes. The second one is to use the way to judgement. The way to judgement is to sue in the tax courts. There is no front stipulation like trying managerial solving ways to use the way to judgement. The key words: Tax, tax disagreement, tax judgement.