Edirneli mevlevî ve Gülşenî şairler
The poets of mevlevî and Gülşenî born in Edirne
  1. Tez No: 240974
  2. Yazar: UĞURTAN YAPICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBERRA GÜRGENDERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne, Mevlevî, Gülşenî, Şair, Edirne, Mevlevî, Gülşenî, Poet
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışmada Edirne'de doğmuş olan 21 Mevlevî ve 20 Gülşenî Dîvân şairi ele alınmıştır. Tez ?Giriş?, ?İnceleme? ve ?Sonuç? bölümlerinden oluşmaktadır. ?Giriş? bölümünde Edirne'nin kültür ve sanat merkezi olarak önemine değinilmiş, Mevlevîlik ve Gülşenîlik hakkında genel bir bilgi verildikten sonra bu tarikatların Edirne'de gelişimi üzerinde durulmuştur. ?İnceleme? bölümünde ise Edirneli Mevlevî ve Gülşenî Dîvân şairlerinin hayatları, şahsiyet özellikleri, edebî kişilikleri ayrıntılı olarak ele alınmış ve şairlerin şiirlerinden örnekler verilmiştir. ?Sonuç? bülümünde ise söz konusu şairlerin birbirleriyle olan ilişkilerine değinilmiş ve bu şairlerle ilgili olarak elde edilen genel bilgiler, bir tablo halinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 21 Mevlevî and 20 Gülşenî Dîvân poets, who were born in Edirne are introduced. The study is divided into three main parts: Introduction, research and conclusion. In the introduction part, the importance of Edirne is described that, is the center of art and culture, and after giving a general information about the religious order?s effects on the development of Edirne is stated. In the research part, Mevlevî and Gülşenî Dîvân poets; born in Edirne, lifes personallaties, literatural personallities are evaluated in details and some samples of their poems are provided. In the conclusion part, the connection between these poet?s relations are mentioned and the information about poets is given in regarding tables.