Edirne'deki erken Osmanlı Dönemi yapılarında malzeme kullanımı
The utilization of building materials in the erarly Ottoman Period's buildings in Edirne
  1. Tez No: 240976
  2. Yazar: ÖZNUR KARANFİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Cami, Medrese, Türbe, Köprü, Bedesten, Han, Hamam, Taş, Tuğla, Mermer, Ahşap, Alçı, Mosque, Tomb, Trade Building, Bridge, Turkish Bath, Muslim University, Building, Caravansary, Stone, Brick, Marble, Wood, Plaster
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu araştırma, Edirne'deki Erken Osmanlı Dönemi'ne ait yapılarda kullanılanmalzemeler hakkında bilgi vermektedir. Bu yapılar, başta camiler olmak üzeretürbeler, ticaret yapıları, köprüler, hamamlar ve medreselerdir. Yapıların çoğu iyidurumdadır. Bazıları restore edilmiştir, bazıları da harabe haldedir. Bu yapılarda, taş,tuğla, mermer, ahşap, alçı gibi malzeme türleri üzerinde duracağız.Taş, tuğla, mermer, ahşap, alçı gibi malzemeler yapıların her yerinde eşit orandakullanılmamıştır. Bazı malzemeler yapının ana kütlesini oluşturmakta kullanılırken,bazıları da çeşitli mimari elemanlarda kullanılmıştır. Süsleme öğelerinde de belirginmalzemeleri görmekteyiz.Bu araştırmada, çalışmanın gerçekleşmesi için toplanan veriler doğrultusunda, bumalzemelerin hangilerinin nerelerde yoğun olarak kullanıldığını, hangilerininnerelerde ve daha az kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca bu çalışma, verilen bilgilerinyanı sıra, çeşitli fotoğraflarlar, tablolar ve şekillerle de desteklenmiştir. AraştırmadaEdirne'deki Erken Osmanlı Dönemi'ne ait yapılar tek tek ele alınacağı için bunlarıngenel özellikleri de belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis gives information about the building materials that were used in thebuildings which belong to the period of Early Ottoman Time in Edirne. These buildings aremostly mosques and tombs, trade buildings, bridges, Turkish baths and Muslim universitybuildings. Most of them are now in good conditions.Moreover, some of them have beenrestored, but some of them ? as a ruin - are now in bad conditions too. In these buildings, wefocus on the sort of materials such as stone, brick, marble, wood, plaster.These related materials weren?t used equally in all parts of the buildings. Some wereused to form main block of the buildings, but on the other hand, some were used in otherarthitecthural parts of the buildings. We also see some distinct materials on ornamentcomponents in these buildings.In this research , It was mentioned in the direction of the information which hadgathered to prepare this thesis that ,where and which of these related materials were useddensely or rarely in the buildings. In addition, this thesis were supported by some photos,pictures, tables, charts and images. In this research, the buildings that belong to the period ofOttoman Time in Edirne are going to be examined one by one, thus, the generalcharacteristics of these buildings are going to be indicated too.