İhsan Oktay Anar ve romanları üzerine bir inceleme
An analysis on İhsan Oktay Anar and his novels
- Tez No: 241051
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modernizm, Postmodernizm, roman, Metinlerarasılık, Üstkurmaca, Modernism, Post Modernism, novel, intertextuality, metafiction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Postmodernizm, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, önce Amerika, sonra Avrupa ülkelerinde görülmeye başlayan bir akımdır. Mimarlıkta başlayan bu akım, zamanla diğer sanatları etkilemiş. Edebiyat da bu etkinin içerisindedir. Edebiyatımıza 1980'den sonra izleri görülen bu akımın temsilcilerinden biri de İhsan Oktay Anar'dır.İhsan Oktay Anar'ın edebiyatımıza kazandırdığı ?Puslu Kıtalar Atlası, Kitab-ül Hiyel, Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri, Amat ve Suskunlar? adlı bu beş eserinin tümünde bu akımın izlerini görmekteyiz. Postmodernizm, modernizme bir tepki olarak oluşmuş ve onu sorgulayarak can bulmuştur. İşte Anar da eserlerini bu kurgu/gerçeklik savaşının tam merkezinde var etmiştir. Üstkurmaca (Metafiction) ve Metinlerarasılık (Intertextuality)'a çokça yer verilen bu eserlerin sözlü geleneğimizin birçok özelliğini de muhteva ettiğini, meddah, ortaoyunu, masal, efsane gibi türleri parodileştirerek ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Bizde bu eserlerdeki parodilerin kültürel bağını incelemeğe çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Post Modernism, is a movement seen firstly in American and then in Europian countries before World War II. Leadded in Architecture, this movement in time affected other arts. Literature has also been affected from this movement. Since 1980?s the effects of this movement can be seen in our Literature represantation with Ihsan Oktay Anar.Ihsan Oktay Anar?s all five literary Works, ?Puslu Kıtalar Atlası, Kitab-ül Hiyel, Efrâsiyâb?ın Hikâyeleri, Amat and Suskunlar?, have signs of this movement. Postmodernism was formed as a reaction against Modernism and fall in to shape within its interrogation. Anar has developed his literary Works in the middle of this fiction/reality war.Including lots of intertextuality and metafiction, these literary works have signs of our folk memory like meddah, low comedy, falk tales and fables. And now we are going to try to analyze the culturel connection of these parodies.