Yavuz Bahadıroğlu'nun tarihi romanları ve romancılığı
Novels and authorship of Yavuz Bahadıroğlu
  1. Tez No: 241052
  2. Yazar: İREM TEMUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihî Roman, Sosyal Olaylar, Tarihî Kahramanlar, Historical Novel, Social Events, Historical Protagonists
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Yavuz Bahadıroğlu'nun Tarihî Romanları ve Romancılığı konulu araştırmamızın amacı, Türk edebiyatının önemli şahsiyetlerinden biri olmasına karşın gerek hayatı gerekse romanları üzerine kapsamlı bir çalışma yapılmayan Yavuz Bahadıroğlu'nu ve eserlerini geniş bir perspektifle inceleyerek ortaya çıkarmaktır.Yavuz Bahadıroğlu, edebiyatımız alanında daha çok tarihî roman türünde eser vermiştir. Romanlarını oluştururken sık sık tarihî kaynaklardan alıntılar yapmıştır. Bununla beraber romanlarındaki kahramanların şiirlerine yer vererek anlatımını hareketlendirmiştir.Tarihî kaynaklara, kahramanlara ve o dönemin sosyal hayatına ışık tutan çalışmaların incelenmesiyle gerek o dönemlerde yaşanmış olan olayları gerekse de günümüze benzerliklerin ortaya konması, edebiyatımızda yeni yaklaşımlar ortaya çıkaracağı ve araştırmalara yol göstereceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which is on the historical novels and authorship of Yavuz Bahadıroğlu, is to examine Yavuz Bahadır?s works with a broad perspective; although he was one of the most important personalities in Turkish Literature, neither his life nor his novels were examined with a comprehensive study.Yavuz Bahadıroğlu has mostly historical novels in our literature. He usually quoted from historical resources while writing his novels. Hovewer, he animated his expressions including the poems of the protagonists in his novels.We believe that reviewing of the studies that shed light on historical resources, protagonists and social life of the period, he will reveal both the events in that period and the similarities to today, uncover new approaches in our literature and guide the studies.