Türkiye'de vergi kaçakçılığının önlenmesinde vergi denetiminin etkinliği
The function of tax audit in cracking down on tax evasion in Turkey
- Tez No: 241131
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKUT TAVŞANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Kaçakçılığı, Vergi Denetimi, Tax, Tax Evasion, Tax Audit, The European Union (EU)
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sosyal devlet anlayışının gereği ve bir sonucu olarak kamu hizmetlerinin en yüksek kalite ve en uygun fiyatla sunulabilmesi ile sürekliliğinin sağlanabilmesinin en önemli koşulu, yeterli ve sürekli finansman kaynaklarına sahip olunmasıdır. Bu kaynakların en önemlisi de vergilerdir.Çağdaş vergi sistemleri beyan esasına dayanmaktadır. Çünkü beyan esası, verginin ödeme gücüne göre alınmasını sağlayan ve dolayısıyla vergilemede adalet ilkesinin gerçekleştirilmesinde daha etkin bir yöntemdir. Bu bağlamda mükellefler tarafından beyan edilen vergi matrahının gerçekleri yansıtıp yansıtmadığı da büyük bir önem taşımakta olup, etkin bir vergi denetimini zorunlu kılmaktadır.Etkin bir vergi sistemi ancak etkin bir vergi idaresinin ve vergi denetim yapısının olmasıyla oluşturulabilir. Vergi reformu ile amaçlanan adil vergileme, vergi kaçakçılığının bir başka deyişle kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, vergi tabanının genişletilmesi ve vergilerin ekonomik büyümeyi desteklemesi ancak vergi idaresinde yapılacak paralel düzenlemelerle sağlanabilmektedir. Bu amaçları gerçekleştirmede uygulamaya yön verme ve sistemin işleyişi açısından vergi idaresi ile vergi denetiminin daha etkin hale getirilmesinin de önemi açıktır.İçerdiği önem nedeniyle, mükelleflerce ödenen vergilere ait bilgi ve belgelerin zamanında, eksiksiz ve gerçeğe uygunluğunun saptanması, vergi idaresi yasalarında belirtilen hüküm ve ilkelere uygun bir uygulama yapılıp yapılmadığının belirlenmesi, bunları önlemede yapılan vergi denetiminin etkinliği ve mücadele yöntemlerinin uygulama önerileri ve AB ülkelerindeki durum çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The most important condition of offering social services in very high quality and at the most accaptable prices and providing their continuity as a requirement and outcome of welfare-state conception is to have sufficient and regular financing resources. The most significant one of these resources is taxes.Modern tax systems are based on tax declaration. Because, tax declaration principle is a more effective method that makes it possible to collect the taxes according to the taxpayers? ability to pay and consequently achieves the equity principle in taxation. In this context, whether the tax base declared by the taxpayer reflects the reality has a great significance and requires an efficient tax audit.An effective tax system can only be formed by having effective tax administration and tax audit systems. The aims intended by tax reform such as fair taxation, registering tax invasion- in other words black economy, increasing the number of people charged by tax and supporting economic growth by taxes can only be provided by parallel amendments in tax administration. In achieving these aims, the importance of making tax administration and tax audit more effective is clear in terms of running of the system and leading the application.Because of the importance it includes, setting the punctuality, perfection and actuality of the information and documents about the taxes paid by the taxpayer, determining if the rules and principles that are specified in tax administration law are applied suitably, the efficiency of the tax audit carried out to prevent these and application suggestions of struggle methods and the conditions in the EU countries constitute the subject of this study.