Krizlerin otel işletmeleri üzerine etkisi: Edirne ili örneği (2000-2005)
The effects of crisis on hotel managements: Case of Edirne city (2000-2005)
  1. Tez No: 241136
  2. Yazar: NİHAN AYTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERMAN KÜÇÜKALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, İşletme, Economics, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Turizm, Kriz Faktörleri, Hotel Management, Tourism, Crisis Factors
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sanayi devrimi ile birlikte insanların gelir seviyelerindeki artışlar, ulaşım imkanlarının giderek çoğalması, yoğun iş temposunun yüklediği stresten uzaklaşmak, dinlenme-eğlenme, gezme-görme amaçlı başlayan turistik faaliyetler günümüzde çeşitlenerek çok hızlı bir trend kazanmıştır.Genel olarak kabul gördüğü üzere turizm sektörü özellikle gelişmekte olan ülkeler için büyük öneme sahip bir sektördür. Gelişmekte olan ülkelerin temel problemleri arasında sayılan işsizlik, ödemeler dengesi açıkları ve bunlara bağlı gelir düzeyinin yükseltilememesi gibi sorunlara karşın turizm sektörü etkili bir silah olarak kullanılabilmektedir.Bir işletmeyi kriz ortamına sokacak olan gelişmeleri iç ve dış faktörler başlıkları altında detaylandırabiliriz. Dış faktörler doğal felaketler, makro düzeyde ekonomik belirsizlik ve dalgalanmalar, hukuki ve politik düzenlemeler, sosyo-kültürel faktörler, güçlü rekabet koşulları, teknolojik gelişmeler ve yenilikler gibi büyük ölçüde işletmenin kontrolü dışındaki etkenlerdir.Krize neden olan iç faktörler ise, işletmenin kontrol sahasında kalan mikro faktörlerdir ve daha çok örgütten, yönetimden, yöneticiden, personelden, bütçeden, teknik donanımdan ileri gelen etmenlerdirÇalışmamız bu teorik bilgiler ışığı altında Edirne ilindeki otel işletmelerinin karşı karşıya kaldıkları olası krizler ve krizler karşısındaki örgütsel davranışlarını ortaya koymaya çalışmış, bu amaca yönelik olarak otel işletmelerinin yoğunlaştığı il merkezindeki otellere anket uygulaması yapılarak değerlendirmeye katılmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrial revolution had been caused several factors such as increasing of employment level and income, expanding of transportation facilities. As a result of these factors, turistic activities has been occurred because of willing of vacation, recreation and to see new attractive places where are called as touristic centers. These activities have been increasingly continued day by day till nowadays.There is general opinion is that tourism sector is vital important especially developing countries. The main problems of developing countries are unemployment problem, balance of payment deficits, low income level, tourism sector could provide usefull and rational support to decreasing the negative effects of these problems.We could classify the crisis determinants for organizations as following: external factors and internal factors. External factors include the problems which do not controlled by the organization like natural diseases, macroeconomic uncertainty and fluctuations, social and cultural factors, strong and rigid comparative conditions, legal and politics legislations, technological improvements.On the other hand, internal factors which are controlled by the organization could be caused by management and manager, staff, budget, technical equipment.We have tried to expose the crisis factors which faced up by hotel management in Edirne city in light of theoretical approach. In this context we used inquiry method to determine the basic crisis factors of hotel management in Edirne city center because the numbers of hotel managements are more than outside of city center. Therefore we have analyzed their hedging method against crisis.