Ressam Şehit Hasan Rıza
Ressam Şehit Hasan Rıza
- Tez No: 241138
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BEKSAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türk, Resim, Sanat, Asker Ressam, Hasan Rıza
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Resim Sanatı yüzyıllar boyunca insanlar arası etkileşimde önemli bir rol oynamış, kültürlerin anlaşılması ve paylaşılmasında bir aktarım aracı olmuştur. Geçmişi çok eskilere dayanan resim, ilk çağlarda insanların günlük yaşamlarını, törenlerini, toplumsal ilişkilerini, sosyal hayatlarını duvarlara resmetmeleriyle başlamıştı. Yazının henüz olmadığı bu dönemlerde duvarlara yapılan resimler bir iletişim aracı olmaktaydı. O an için işlevsel bir amacı olan resim daha sonraları geçmiş hakkında bir belge niteliği taşımasının yanısıra estetik bir ifade kazanarak sanatsal bir anlam da taşımaya başlamıştır. Minyatürlü yazmalarla gelişim gösteren Türk Resim Sanatı da gelişen batılılaşma ile birlikte batı etkili okulların açılması ve resim dersinin de yer aldığı batı tarzında bir müfredat uygulanması sebebiyle çağdaşlık yolunda ilerlemekteydi. Batılı tarzda açılan ilk okulların askeri okullar olması da yetişen ilk çağdaş ressamların asker ressamlar olmasına sebep oldu.Bu bağlamda bu çalışmanın evrenini Türk Resim Sanatı'ndaki yeri ve önemi tartışılamayacak, asker ressam; Şehit Hasan Rıza'nın hayatı ve eserleri; sanatı ve sanata kattıkları oluşturmaktadır. Çalışmanın meydana getirilmesi için toplanan veriler ışığında, Türk Resim Sanatı'nın Tarihi, Asker Ressamlar, Hasan Rıza'nın Hayatı ve verilen örneklerin, belirtilen eserlerin; görsel, sanatsal, estetik yapısı tetkik edilmeye; devri içerisindeki yeri, konumu, önemi, etkinliği vurgulanmaya çalışılmıştır. Sanatçının günümüze ulaşan eserleri doğrultusunda sonuca gidilerek ressam ve eserleri Sanat Tarihi açısından yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The art of painting has played an important role in the interactions with people. It has been a means of transferring for understanding and sharing of cultures for the hundreds of years. The art of painting, which goes to the ancient times, had started , that people drew pictures of their daily lives, ceremonies, relations and social activities on the walls. In the ancient times , when there was no literature yet, the paintings drawn on the walls became the means of communication. The painting, which had a functional object in that time, afterwards, besides being worth of document about past, it has also started to have a meaning of art with holding an aesthetic way of expressing. The Turkish Art of Painting, which has developed in the miniature paintings, was progressing of the way to contemporariness, with more westernize and owing to establishing many schools influenced from the Western and applied a curriculum in the style of western with the art of painting. The first established military schools were the reasons for that the first contemporary painters were among the military persons as well. In this context, it is necessary to discusse the painter in the Turkish Art of Painting. this study, deals with the biography of military painter Şehit Hasan Rıza, and his paintings and his contributions to the art. In the light of the data collected by ourself in order to realize this study, we tried to research the history of Turkish art of painting, painters within the military persons, along with the biography of Hasan Rıza; and to give the examples and their visual art quality and aesthetic charecters. We tried to emphasize the significations, place, importance and effectiveness in the period. The artist?s works are interpreted from the point of view of the art history, in concluding with his paintings reached today.Key Words : Turkish Painting, Ressam Sehit Hasan Riza, Art, Painter, Military Painters.