İstanbul'da taşımalı eğitimin okul-veli-öğrenci açısından olumlu ve olumsuz etkileri
The positive and negative effects of the mobile primary education in the aspect of school-parents-student in istanbul
- Tez No: 241159
- Danışmanlar: DR. ADİL SERDAR SAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tasımalı lkögretim Sorunları, Problems of Mobile Primary Education Applications
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Okulu bulunmayan, nüfusu az ve dagınık yerlesim birimlerindeki ilkögretim çagına gelmis çocuklar ile birlestirilmis sınıf uygulaması yapan okullarda bulunan ögrencilerin, daha kaliteli egitim-ögretim imkanına kavusturulması, egitimde fırsat ve olanak esitliginin saglanması, sekiz yıllık zorunlu ve kesintisiz ilkögretimden herkesin esit sekilde yararlanması amacıyla Milli Egitim Bakanlıgı'na baglı İlkögretim Genel Müdürlügü'nce ?Tasımalı ilkögretim Uygulaması? baslatılmıs ve ülke geneline yaygınlastırılmıstır. 2005-2006 ögretim yılında 80 il'den, 26.419 okuldan 679.589 ögrenci, 6.131 merkez okula tasınmaktadır. İstanbul'da Beykoz, Büyükçekmece, Çatalca, Eyüp, Gaziosmanpasa, Küçükçekmece, Pendik, Silivri ve Sile ilçelerinde Tasımalı İlkögretim uygulaması yapılmaktadır. 36 Tasımalı İlkögretim Merkez Okuluna 161 okuldan 4416 ögrenci tasınmaktadır. Bu çalısma, ?İstanbul'da Tasımalı Egitimin Okul-Veli-Ögrenci Açısından Olumlu ve Olumsuz Etkileri? ni sunmak amacıyla hazırlanmıstır. Alan tarama modelinde yapılmıs olan bu arastırmada, tasımalı egitimin olumlu ve olumsuz yanlarını tespit etmek amacıyla örneklem olarak seçilen tasıma merkezi okullardaki ögretmen-yönetici, veli ve ögrencilere uygulanmak üzere üç anket gelistirilmistir. XI Anketler tasımalı ilkögretim uygulamasının yapıldıgı merkez ilkögretim okullarında görev yapan 12 yönetici, 109 ögretmen, tasımalı egitim kapsamındaki 582 ögrenci ve 455 ögrenci velisine olmak üzere toplam 1158 denege uygulanmıstır. Elde edilen verilerin degerlendirilmesi sonucu; tasınan ögrencilerin egitim ögretim açısından olumlu etkilendikleri, ancak tasıma merkezi olan okulların fiziki yönden, egitim araç-gereçleri yönünden, ögretmen ve personel yönünden yetersiz durumda oldukları, tasımalı ilkögretim için yapılan harcamaların yetersiz kalması gibi problemlerin oldugu görülmüstür. Küçük yerlesim birimlerinde bulunan çocuklarımızın daha iyi olanaklarla yetismeleri, ilkögretim hizmetlerinin yurt çapında dengeli bir sekilde yaygınlastırılması, egitimde fırsat ve olanak esitliginin saglanması, kalitenin yükseltilmesi için tasımalı ilkögretim uygulamasının mutlaka yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda bu uygulama ile egitim ekonomisinde büyük ölçüde tasarruf saglanmıs olmaktadır. Tasımalı egitimin olumlu yanları olumsuz yanlarına göre çok fazladır. Bu olumsuzlukların bir an önce giderilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
For the aim of providing more qualified education to the primary school-aged students who live in the settlement units which have no school and of which population is less and scattered; and to the children who are educated in joined classes, providing the equality of opportunity and possibility in education and utilizing of everyone from the 8 year compulsory and continuous Primary Education equally; Mobile Primary Education has been started and enlarged by Primary General Management which is bound to Ministry of National Education. In the training year 2005-2006 from 80 cities , from 26.419 schools 679.589 students are transported to 6.131 center school. There is Mobile Primary Application in stanbul, Beykoz,Büyükçekmece, Çatalca, Eyüp, Gaziosmanpasa, Küçükçekmece, Pendik, Silivri and Sile. From 161 school 4416 students are transported to the 36 center primary school. This research is prepared for the aim of submitting ?The Positive and Negative Effects Of the Mobile Primary Education In The Aspect Of School ?Parents- Student in Istanbul?. This research which is fulfilled with screeing model has developed three survey which are applicated on the teacher administator, parents and students in the transporting center schools which are selected as sample, for the purpose of retaining both positive and negative sides of Mobile Primary Education. Surveys are applicated on 12 administators and 109 teachers who work in the schools at which Mobile Primary Education is applicated, 582 students which are extended in the Mobile Primary Education and 455 parents and in total 1158 population. As a result of the acquired data, it is recognised that the transported students are affected positively from the side of education, but transporting center schools are inadequate in the aspect of physical appearance, education materials, teachers and sivil cervants and the expenditure for Mobile Primary Education is inefficient. Mobile Primary Education is required to be done absolutely for the growing the children up in the small settlement units with good opportunities, spreading the primary services balanced throughout the country, providing the possibility opportunity in education and enchancing the quality. Moreover, with this application the educational economy can dispose on a big scale. The positive sides of Mobile Primary Education are much more than negative sides. It is necessary to dissipiate these problems.