İlköğretim okulu yöneticilerinin iletişim yöntemleri ve güdüleme derecelerine ilişkin öğretmen algıları (Çorum ili örneği)
Managers of primary schools communication methods and senses for motivation levels (example city of Çorum)
  1. Tez No: 241160
  2. Yazar: DURAN TORBACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletisim, güdüleme, ilkögretim okulu yöneticileri, Communication, Motivation, Managers of primary schools
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Yönetim süreçlerinden biri olan iletisim, diger süreçlerin isleyisini etkileyen, bu süreçlere yön veren bir yapıdadır. Güdüleme ise basta iletisim olmak üzere, birçok etkenden etkilenen bir olgudur. Güdüleme yapı olarak karmasıktır ve bireylerin, en fazla nelerden etkilenerek güdülendikleri kesin olarak saptanamamaktadır. Ancak iletisimin diger yönetim süreçlerini etkilemesi ve digerlerinden bagımsız olmasından dolayı isgörenlerin güdülenmelerini de etkileyecegi de açıktır. İnsan iliskileri, iletisimle bir anlam kazanmakta ve örgütlerde belirlenen hedeflere güdülenme iletisim sayesinde olmaktadır. Çalısmaya güdülenen isgörenler, yaptıkları islerden daha iyi sonuçlar elde etmektedirler. Bu durum örgütün belirlenmis amaçlarına ulasmasını kolaylastırmaktadır. İsgörenlerin güdülenmesini ve örgüt içi iletisimi yönlendirecek bireyler ise örgüt yöneticileridir. Bu arastırmanın amacı egitim örgütlerinde yöneticiler ve ögretmenler arasındaki iletisim ve güdüleme iliskisini belirlemektir. Bu iliskiyi etkileyen faktörleri ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Communication that is one of the Management processes both structurally affects the operation of the other processes and directs those processes. It is a phenomenon which is influenced by many factors, most importantly by motivation. Motivation is structurally complicated and it has not been determined exactly that which of the factors influence the individuals most, thereby motivate them. However, since interaction affects the other management processes and is independent of the others, it obviusly affects the motivation of employees too. Human relations gain importance by means of Communication and motivation for determined objektives within organizations develops by the help of interaction. Employees that are motivated to work get better results. This state facilitates the realization of determined objectives of the organizations. Nevertheless, the individuals those who motivate the employees and will direct the iner interaction are the managers of the organization. The goal of this research is to determine the connection of communication and motivation between the managers and teachers within the educational organizations and to discover the factors that influence this relationship.