Web sitesi ve internet entegreli veri tabanlarının ilişkisel pazarlama üzerindeki rolü: Türkiye'deki GSM firmalarına yönelik karşılaştırmalı bir analiz
The role of web sites and internet integrated data bases on relationship marketing: A comparative analysis of GSM firms in Turkey
- Tez No: 241464
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN TOPSÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İlişkisel Pazarlama, Veritabanları, Türkiye'deki GSM Şirketleri, Relationship Marketing, Databases, GSM Companies in Turkey
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
İlişkisel pazarlama, müşterilerle kurulan güçlü ilişkiler sayesinde, gelirlerin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi gibi beklentileri de içinde barındıran bir konudur. Global rekabet ortamında müşteriler firmalar için önemlidir. Bu nedenle ilişkisel pazarlama hızlı gelişen pazarlama stratejisidir. İlişkisel pazarlamasının hedefi, müşteri değerini arttırmak, müşteri memnuniyetini ve müşteri sadakatini yaratmaktır. İlişkisel pazarlama önümüzdeki birkaç yıl içerisinde en önemli pazarlama stratejisi olacaktır. Küreselleşme sürecinin hız kazanmasıyla ve ilişkisel pazarlama ile birlikte işletmeler için birim zamanda işlenmesi gereken bilgi miktarının önemi artmıştır. Bilgi teknolojileri bu anlamda işletmelere bilginin doğru yerde ve zamanda aktarılmasını sağlaması bakımından rekabet avantajı kazandırmaktadır. Bilgi teknolojilerinin sunduğu yeni avantajlar, klasik işletme fonksiyonlarını da etkileyerek üretimden pazarlamaya kadar her alanda yeni fırsatlar sunmaktadır. Müşteri veri tabanları ve veri tabanlı pazarlamanın gelişme kaydetmesinde, işletmeler için bu kadar önem arz etmesinde küreselleşmenin ve beraberinde getirdiği küresel rekabetin rolü bulunmaktadır. Özellikle bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, işletmelerin bilgiye olan duyarlılıklarının artmasını da beraberinde getirmekte, müşterilere ilişkin bilgiler günümüz pazar ortamında stratejik rekabet anahtarı olma özelliğine sahip olmaktadır.İşletmelerin amaçlarına ulaşabilmeleri, sadece müşterilerin ihtiyaçlarını tatmin ederek değil onlara değer sunarak ve müşteri sadâkati kazanarak sağlanabilir. Bu sonucun verimli ve kârlı bir biçimde elde edilmesinde ise Veri Tabanlı Pazarlama yaklaşımının kullanılması gerekmektedir. Veri Tabanlı Pazarlama, müşteri adaylarının tespiti, müşteri veri tabanının oluşturulması, verilerin analizi, koordineli müşteri iletişimi ve bütünleşik pazarlama yaklaşımından oluşan bir süreçtir. Bu süreç sayesinde bireysel müşteri iletişimleri sağlanmakta, müşteriye özgü ürünler geliştirilebilmekte ve müşteri sadâkati kazanma yolunda tüm pazarlama faaliyetlerine yön verilebilmektedir. Bu çalışmada GSM şirketlerinde uygulanan ilişkisel pazarlama, şirketler için önemi ve müşteri sadakâtinin kazanılmasında Veri Tabanlı Pazarlamanın kullanımı tartışılmaktadır. Son bölümde ise GSM şirketlerinin veritabanları karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Relationship Marketing is emerging as a new phenomenon in the marketing strategy. Relationship marketing is a concept, with expected benefits of increasing revenue and decreasing costs, by building robust relationships with customers. Relationship Marketing shortly, is established, maintained and enchanced with customers. The customers are very important for firms in global competition. For this reason, Relationship Marketing is a marketing strategy that is rapidly developing. Aims of Relationship Marketing are increased customer value, created satisfaction and loyalty. Relationship Marketing will be the most important marketing strategy next few years. With rising speed of globalization process, the importance of the information quantity necessary to be processed per unit time has increased. In this sense, information technologies create a competitive advantage for the businesses by providing the information on the right time, in the right place. The new advantages of information Technologies provide new opportunities for all business functions from production to marketing. Globalisation and following global competition, increased the meaning of databases for companies and lead to development of customer databases and database marketing. Especially, developments in the field of comminicational technologies lead to increased susceptibility of companies towards knowledge and made customer datas a strategic key factor in todays market atmosphere. In order to process databased marketing in a company, the company has to be customer focused, must passes a customer focused and elastic culture and must be organised in form of a learning organisation.The businesses can obtain their aims not only by providing consumer satisfaction but also by offering value and gaining consumer loyalty. Database marketing approach must be used to obtain an efficient and profitable to this result. Database marketing is a process that consist of determining consumer candidates, composing consumer database, analyzing data, coordinated con-sumer relationship and integrated marketing approach. Thanks to this process, the individual customer relationships will be provided, specific products for consumers can be enhanced and all marketing activities to gain consumer loyalty will be conducted. In this study relationship marketing, its important to business and the use of database marketing in gaining consumer loyalty have been discussed in GSM Companies. In the last section of the GSM company databases will be compared.