Johann Sebastıan Bach'ın ?Füg Sanatı?nın Barok Dönemi müzik anlayışına göre incelenmesi
The study of Johann Sebastian Bach?s ?The Art of Fugue? according to the music comprehension of the Baroque period
  1. Tez No: 241469
  2. Yazar: DENİZ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHANG HÜSEYİNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Johann Sebastian Bach, Füg formu, Füg sanatı, Kontrpuan, Polifoni, Johann Sebastian Bach, The Form of the Fugue, The Art of Fugue, Counterpoint, Polyphony
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, Johann Sebastian Bach'ın ?Füg Formları?nın ve ?Füg Sanatı? adlı eserinin barok dönem müzik anlayışına göre incelenmesi ve bu dönemde görülen etkileri tartışılmaya çalışılmıştır. Çalışma, füg formu ve füg sanatı hakkında giriş niteliğinde bilgilerin sunulması ve geçmiş araştırmaların gözden geçirilmesi ile başlamaktadır. Bu bölüm Bach formları ile ilgili literatürdeki farklı bakış açılarını ortaya koymaktadır.Bu tez, Johann Sebastian Bach'ın füg formunda yazmış olduğu eserlerinin, kompozisyon tekniği açısından en belirgin şekilde incelenmesini amaç edinmiştir. Bu çalışmanın sonunda bestecinin profesyonel müzisyenlere ve müzikseverlere, barok dönem adı altında büyük sayılarda değerli eserler bıraktığı ve bu eserlerin profesyonel müzisyenlerin kendilerini geliştirmeleri anlamında ciddi yardımları olduğu gözlemlenmiştir.Çalışmada, Bach'ın polifoni (çok seslilik), kontrpuan (notaya karşı nota), dini müzik ve dans müzikleri gibi formlarda yazılmış eserlerinin, bestecinin ardından gelen tüm diğer bestecilere takip edebilecekleri yeni kapılar açtığı gözlemlenmiştir. Füg Formları'nda yer alan uyum, armoni ve dikey yazının icracı ve dinleyicilerin yaratıcılıklarında büyük önem taşıdığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, were discussed the resarching of Johann Sebastian Bach?s ?Forms of Fugue? and ?The Art of Fugue? according to the review and understanding of the music of the baroque period and the effects that have seen in this period. The study begins with the presentation of the introductory information about the art of submission and review of past researches of the fugue forms and the art of fugue. This section exposes, the diffirent perpectives in the literature about the Bach?s forms.This thesis, aimed to review with a most obvious way, in terms with the tecnique of the composition of the works that which was written in the form of the fugue, by Johann Sebastian Bach. At the end of this study, have been observed that, the composer left to the proffessional musicians and to the music lovers, a large number of valuable works under the name of the baroque period and this works have been serious benefits to the proffesional musicians to work them to develop their own sense.In this study, have been observed, Bach?s polyphony ( polyphony), counterpoint (note against note), religious music and dance music, such as written in the form of work had oppend the new doors to follow for the all other composers that are coming behind of the composer. It has been put at the end of the result of the researches that, the compliance of the form of fugue, the harmony and the vertical writing has a great important place on the creativity of the players and the listeners.