Adana ilinde yoksulluğun analizi: Sınırlı bağımlı değişkenli modellerle bir inceleme
Analysis of poverty in Adana: A research with limited dependent variables
- Tez No: 241502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Eşdeğerlik Ölçeği, İkili Tercih, Sınırlı Bağımlı Değişenli Modeller, Tobit Modeli, Poverty, Equivalence Scale, Binary Choice, Limited Dependent Variables Models, Tobit Model
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yoksulluk insanoğlunun yüz yüze kaldığı en önemli sosyal ve ekonomik sorunlardan biridir. Yoksulluğun giderilmesinin; ekonomik gelişmenin ve toplumsal refahın temel amacı olarak görülmesi, yoksulluğun önemli konularından biri haline gelmesine neden olmuştur. Dolayıyla, yoksulluk konusu literatürde özel bir yer kaplamaya başlamıştır.Yoksulluk azaltılmak istendiğinde veya yoksullara ilişkin uygulanan politikaların amacına ulaşıp ulaşmadığı ölçülmek istendiğinde; kimlerin yoksul olduğu, yoksul hanelerin büyüklüğü, kompozisyonları, hangi durumlarda yoksulluk riskinin arttığı veya azaldığı bilinmeden yoksulluğa yönelik politikalar geliştirilmesi imkansızdır. Bu bağlamda, yoksulluğun boyutu ve belirleyicileri hakkında tespitler yapmak çalışmanın amacını oluşturmaktadır.Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; yoksulluk ile ilgili tanımlar, yoksulluğun nedenleri ve yoksulluğun ölçülmesine yönelik metotlar bulunmaktadır. İkinci bölümde, yoksulluğun belirleyicilerini tahmin etmek için uygulanan nitel tercih ve sınırlı bağımlı değişkenli modellere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, çalışmada kullanılan materyal ve yöntemler ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, literatürde yer alan yoksulluk ile ilgili çalışmalar bulunmaktadır. Son bölümde ise, Adana İli Seyhan ve Yüreğir İlçe Merkezilerinde yoksulluğun ölçümü ve belirleyicileri ile ilgili bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Poverty is one of the most important social and economic problems people have faced. Removing the poverty being seen as the basic aim of the social welfare and economic development caused poverty to become one of the important issues. So, poverty issue has started to get a special place in literature.When poverty is wished to be decreased or politics being applied about the poor is wished to be measured if they have reached their goals or not, it is impossible to develop any policy about who are poor, size and compositions of the poor households, in which situations the poverty risk increases or decreases. In this sense, determining about dimension and determinants of poverty constitute the purpose of the study.The study includes five sections. In the first section; the definitions of poverty, reasons of poverty and methods intended for measure of poverty are analyzed. In the second section, applied qualitative choice and limited dependent variables models are written to estimate determination of poverty. In the third section, methods and material used in the study are written. In the fourth section, studies about poverty in the literature are present. In the last section, evidence about measurement and determinants of poverty in Seyhan and Yüreğir district centers of Adana city are obtained.