Uluslar arası vergi rekabeti ve zararlı vergi rekabetinin önlenmesine yönelik düzenlemeler
International tax competition and supressing destructive tax competition oriented arrangements
- Tez No: 241504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERAMETTİN TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Vergi Rekabeti, Vergi Cennetleri, Zararlı Vergi Rekabeti, International Tax Competition, Tax Value (paradise), Destructive Tax Competition
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Dünya ekonomisin küreselleşmesi toplumların sosyal ve politik alanlarında olduğu gibi ekonomik alanlarında da önemli değişiklikler meydana getirmektedir. Bu bağlamda küreselleşme, vergileme alanında ulusal politikaların gücünü sınırlamakta ve uluslararası vergi rekabetini doğurmaktadır. Küreselleşmeyle birlikte ekonomik birimlerin hareketliliğinin artması vergi kaynaklarının hareketliliğinin artmasına neden olmakta ve böylece vergi kaynakları kolayca bir ülkeden bir ülkeye kayabilmektedir. Bu çalışmada uluslararası vergi rekabeti kavramı, rekabet türleri, uluslararası vergi rekabetinin araçları, uluslararası vergi rekabeti uygulaması olarak vergi cennetleri, vergi cennetlerinin özellikleri, sunduğu avantajlar ve ekonomik etkileri ile uluslararası alanda yapılan zararlı vergi rekabetini engelleme girişimleri ve Türkiye'de zararlı vergi rekabetini önleyici uygulamalar değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The globalization of the world economy originates the society?s economic areas as it originates the social and political areas. In this context the globalization borders the strength of national political taxing and causes international tax competition. With the globalization, the raise of economic unit mobility causes the tax source?s mobility and thereby the tax source can easily slides from a country to another. In this thesis, the concept of international tax competition, the kinds of competition, the tools of the international tax competition, being an application of international tax competition?s tax value (paradise), the qualities of tax value, with the advantages and the economic effects of the enterprise of blocking the destructive tax competition which occurs in national areas and suppressing the destructive tax competition in Turkey are evaluated.