Young learner English teacher profile from teachers' and students' perspectives
Öğretmen ve öğrenci gözüyle çocuklara İngilizce öğreten öğretmen profili
  1. Tez No: 241505
  2. Yazar: YEŞİM DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RANA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğrenen Küçük Çocuklar, İngilizcenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Çocuklara İngilizce öğreten öğretmen profili, Küçük Çocuklara Dil Öğretimi, Young Language Learners, Teaching English as a Foreign Language, The Profile of a Young Learner English Teacher, Teaching English to Young Learners (TEYL)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada, öğretmen ve öğrenci gözünden çocuklara yabancı dil öğreten öğretmen profili araştırılmıştır. Çocukların karakterleri ve yabancı dil öğretmeninin özellikleri düşünülerek, çocuklara dil öğreten öğretmenin mesleki profili ( konu ve müfredat bilgisi, materyal kullanımı, eğitimsel aktiviteler, sınıf yönetimi, öğretmenin sınıfta kullandığı dil, öğretmenin iletişimsel becerileri ve yöntemleri vs.) ve öğretmenin kişisel özellikleri, öğrenci ve öğretmen gözüyle incelenmiştir. Veriler, Nevşehir il merkezinde bulunan toplam 22 okuldaki, yaşları 10?11 arasında değişen 544 dördüncü sınıf öğrencisinden ve bu çocuklara İngilizce öğreten 26 öğretmenden elde edilmiştir. Ayrıca, veri toplama aracı olarak, gözlem, anket ve görüşme kullanılmıştır. Bulgular, öğretmenlerin, genel olarak çocukların ihtiyaçlarının farkında olduğunu, ancak öğretmenlerin yarıdan fazlasının, `'Küçük Çocuklara İngilizce Öğretimi'' eğitimini lisans döneminde görmelerine ve bu konuda hizmet içi eğitim almalarına rağmen, teoride bildiklerini uygulayamadıklarını göstermiştir. Buna ek olarak, ankette bulunan altmış beş maddenin otuz sekizinde, öğretmen ve öğrenci görüşleri arasında istatiksel açıdan önemli fark olduğu görülmüştür. Ankette bulunan bölümler; planlama ve organizasyon, İngilizcede yeterlilik-mesleğe karşı tutum, yöntem, öğretmen iletişim becerileri-öğrencilere karşı uygun olabilme, sınıf yönetimi, dönüt, ölçme değerlendirme ve öğretmenin kişisel özellikleridir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, öğretmen yetiştirme programlarını iyileştirme çalışmalarında ve çocuklara dil öğretiminde, öğretmen performansını geliştirmek amacıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, a young learner (YL) English Teacher Profile from students? and teachers? perspectives was investigated. Considering the qualities of foreign language teachers as well as the characteristics of young learners (YLs) of English, this study aimed to find out students? and teachers? perceptions of a YL English teacher in terms of qualities related to his/her professional profile (subject matter, curricula, materials, instructional activities, classroom management, teacher language used in the class, teacher?s interaction skills and techniques, etc) as well as his/her individual profile (personal traits). Data were collected from a total of 544 fourth grade students aged 10-11 and 26 YLs English Teachers in all the 22 primary schools in the city center of Nevşehir in Turkey. The data collection instrument was a questionnaire which consisted of teacher qualities that the students and their English teachers were required to grade. Additionally, for the purposes of this study, data were collected also by employing observation, interview, and field notes. Overall, the data collection tools; the questionnaire and interview reveal that the teachers are aware of the needs of YLs. Contrarily, observation and field notes show the teachers do not put what they know into practice. The findings also revealed statistically significant differences between the perceptions of students and their teachers in thirty-eight items included and grouped in the questionnaire under the headings; planning and organization, competence in English, attitude towards job, materials and activities, method, teacher interaction skills, availability to students, classroom management, feedback, assessment and YLs English teachers? personal traits. The findings of this study provided invaluable implications for the process of developing teacher education programs and evaluating teacher performance in TEYL.