Aile içi şiddet ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation between domestic violence and style of anger-trait
  1. Tez No: 241510
  2. Yazar: MEHMET GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Aile İçi Şiddet, Ergenlik, Öfke, Öfke İfade Tarzları, Family, Domestic Violence, Adolescence, Anger, Anger Trait Styles
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı aile içi şiddet ile öfke ifade tarzları arasındaki ilişkiyi incelemektir.Araştırmanın örneklemini 14-18 yaş grubu arasında yer alan öğrenciler oluşturmuştur. Öğrencilerin aile içi şiddet görüp görmediklerini belirlemek için Aile İçi Durum Anketi uygulanmış; öğrencilerin öfke ifade tarzlarını tespit etmek için de Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen bulgularda lise öğrencilerinin aile içinde şiddet yaşama ya da yaşamama durumlarındaki sürekli öfke ve öfke ifade tarzları cinsiyete ve sınıf düzeyine göre incelenmiş ve bazı anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği alt ölçeklerinden aldıkları puanlar cinsiyetlere göre farklılık göstermemektedir. Aile içinde şiddet yaşayan ergenlerin aile içinde şiddet yaşamayan ergenlere göre Öfke Kontrol alt ölçeği hariç diğer alt ölçeklerden (Sürekli Öfke, Öfke İçe, Öfke Dışa) yüksek puanlar aldıkları görülmüştür. Aynı zamanda ergenlerin sınıf düzeylerine göre Sürekli Öfke alt ölçeğinden aldıkları puanlar arasında da anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to invastigate between domestic violance and anger-trait styles.The sampling of resarch is consisted students whoose age between 14 and 18. To determine was Domestic Sitoation Survey with the students whether expose to domestic violonce or not; State Trait Anger Scale was used to determine their anger expression styles. Obtaining findings shows that high school students who expose to domestic violance or not anger and anger expression style in case of continuous gender and class; some significant differences were found. Subscale scores at anger and anger expression scale shows that there are no diffrences according to gender. The adoslecents who expose to domestic violance had high scores from anger inward, anger out and anger trait subscales except anger control subscale according to other adolescents who don?t expose to domestic violance. At the same time there was a significant difference on the trait anger subscale scores according to their scores.