Beşinci sınıf sosyal bilgiler dersinde sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenleme becerilerinin değerlendirilmesi
The evoluation of the class teachers? skills to organize constructivist learning environment in the fifth grade of social studies
- Tez No: 241513
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BİRSEL AYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, Yapılandırmacı öğrenme Ortamı, Yapılandırmacı öğrenme ortamı ölçeği, Bilgiyi yapılandırma, Sosyal Bilgiler, Constructivism, Constructivist learning environment, Constructivist learning environment scale, Construct Knowledge, Social Studies
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın genel amacı;ilköğretim sınıf öğretmenlerinin 5. sınıf sosyal bilgiler dersinde 2005'de uygulamaya konan ilköğretim programı çerçevesinde yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenleme becerilerini belirleme ve bu becerilerin çeşitli değişkenler (mesleki deneyim, cinsiyet) açısından farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmektir.Araştırma tarama modelinde düzenlenmiştir. Çalışma grubunu, Adana ili Seyhan ve Yüreğir ilçelerine bağlı bulunan ilköğretim okullarından rastlantısal olarak belirlenen okullardaki 117 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplamak için ,öğretmenlere uygulanan ?Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı Ölçeği?,öğretmenler hakkında kişisel bilgi edinmek için uygulanan kişisel bilgi formu ve öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme yöntemi ve uygulamaları hakkındaki duygu ve düşüncelerini öğrenmek için hazırlanan görüşme formu kullanılmıştır.Araştırma sürecinde elde edilen verilerin çözümlenmesi için , SPSS 15. 0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Verileri analiz ederken,cinsiyete göre grupların karşılaştırılmasında bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Deneyime göre grupların karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizli(Anova) kullanılmıştır. ?Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı Ölçeği? nin güvenilirlik analizinde madde toplam puan korelasyonu ve Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, sınıf öğretmenleri 5. sınıf sosyal bilgiler dersinde öğrenme ortamı düzenlerken yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı ilkelerini uygulamakta olduğunu ve öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenleme becerilerinin birbirine benzer özellikler göstermekte olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin 5.sınıf sosyal bilgiler dersinde yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenleme becerileri mesleki deneyimleri açısından anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenleme becerileri cinsiyet faktörü açısından anlamlı farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine what level of the class teachers build a constructivist learning environment in the fifth grade of social studies and skills to the construct of the constructivist learning environment indicate any differences according to different variables(experience ,gender).The research has a search model . The work group includes 117 class teacher of the primary school dependt on Adana,Yüreğir-Seyhan. In this research data have been collected with ?Constructivist Learning Environment Scale?, ?Personel Information Form? prepared for determining students? personal information , ?Interview Form? .For the analysis of the data obtained in this research, the program calledSPSS(Statistical Package for the Social Sciences) 15.0 for Windows Evaluation Version has been used. In the analysis of the data for the comparison of according to gender groups and according to the ınstruction for educational approachs groups Independent Samples T-Test have been used. For the comparisons of experience groups one-way Variance Analysis (ONE-WAY ANOVA) have been used. The reliability of ?Constructivist Learning Environment Scale? tested with ıtem- total correlatin and Cronbach alpha.The result of this research determined that class teachers use principles of constructivist educational approach and skills to the construct of the constructivist learning environment like each other in the fifth grades of the social studies. Teachers? skills to the construct of the constructivist learning environment indicate any differences according to experience. Teachers? skills to the construct of the constructivist learning environment indicate any difference according to gender.