İlköğretim beşinci sınıf matematik ders kitabında ve öğrenci çalışma kitabında yer alan problemlerin incelenmesi ve bu problemlere ilişkin öğretmen görüşlerinin belirlenmesi
The investigation of problems in the fifth grade mathematics textbook and study book of student of the primary education and the definition opinions of the teachers about this problems
  1. Tez No: 241522
  2. Yazar: AYÇA ILDIRI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem, Problem Çözme, Matematik Ders Kitabı, Problem, Solving Problem, Mathematics Textbook
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, 2008?2009 öğretim yılında Adana ilinde resmi ilköğretim okullarında okutulan ilköğretim beşinci sınıf matematik ders kitabında ve öğrenci çalışma kitabında yer alan problemlerin, araştırmacı tarafından geliştirilen problem kontrol listesi ile incelenmesi ve bu problemlere ilişkin öğretmen görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel yöntemlerin kullanıldığı tarama modelinde bir çalışmadır.Araştırmada incelenecek problemlere ilişkin verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan problem kontrol listesi kullanılmıştır. Araştırmanın güvenirliğini sağlamak amacıyla problem kontrol listesi, başka bir araştırmacı tarafından aynı problemlere tekrar uygulanarak aradaki korelasyona bakılmıştır. Ayrıca ilköğretim beşinci sınıfta görev yapan dokuz sınıf öğretmeni ile görüşme yapılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda ortaya çıkan sonuçlara ilişkin frekans ve yüzde değerleri saptanmıştır.Araştırma bulgularına göre söz konusu problemlerin dil ve anlatım ile görsel unsurlar açısından yeterli olduğu; bununla birlikte içerik, 2005 Matematik Öğretim Programı amaçlarına uygunluk ve problem türü açısından eksikliklerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, problemlerin geliştirilmesine yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to investigate problems in the fifth grade mathematics textbook and study book of student which are used at primary schools in Adana during the educational year 2008-2009 with list of problem control which is formulated by researcher and to determine the opinions of teachers concerning this problems. The research was based on a survey model where qualitative method was used.In study, list of problem control which is formulated by researcher ıs used to collect concerning datas of problems. List of problem control is used to provide reliability of investigate by the other researcher applied same problems again and look between correlation. Same time nine teacher of elementary school is interviewed. Under the direction of the aims of the resarch those were set that are dissociations of frequency and percentage regarding the result emerge from investigate .According to datas of invesitgation, it is revealed tahat the problems mentioned are sufficient according to language, expression and visual elements but the content is unsufficient according to propriety og 2005 Mathematics Teching Programme aims and the type of problem. In the direction of these results, suggestions have been given for the development of the problems.