Meslek liselerinde görev yapan meslek dersi öğretmenleri ve kültür dersi öğretmenlerinin mesleki etkinlikler ve kişisel özellikler açısından kendilerini ve birbirlerini algılamaları
The perception of eachother and themselves of the vocational course teachers and culture course teachers working in vocational high schools in terms of professional activities and personal traits
  1. Tez No: 241521
  2. Yazar: METİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek Lisesi, Meslek Dersi Öğretmeni, Kültür Dersi Öğretmeni, Sosyal Algı, Mesleki Etkinlik, Kişisel Özellik, Vocational highschool, Vocational Course teacher, Culture course teacher, Social perception, Professional activity, Personal trait
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, meslek liselerinde görev yapan ?Meslek Dersi? ve ?Kültür Dersi? öğretmenlerinin mesleki etkinlikler ve kişisel özellikler açısından ?Meslek Dersi? ve ?Kültür Dersi? öğretmenlerini algılamaları incelenmiştir. Çalışmada ayrıca, bu algıların cinsiyet ve öğretmenlerin çalıştıkları meslek lisesi türüne göre farklı olup olmadığı araştırılmıştır.Araştırma, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Adana ili merkez ve Ceyhan ilçesinde bulunan 12 meslek lisesinde görev yapan 202'si kadın, 222'si erkek toplam 424 meslek dersi ve kültür dersi öğretmeni ile yapılmıştır. Öğretmenlerin mesleki etkinlikler ve kişisel özelliklerle ilgili kendilerine ve birbirlerine yönelik algıları, çalışma kapsamında geliştirilen ?Öğretmen Özellikleri Değerlendirme Ölçeği? ile ölçülmüştür. Elde edilen veriler, SPSS 11.5 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde, Faktör Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve t testi kullanılmıştır. Sonuçlar yorumlanırken 0.05 anlamlılık düzeyi ölçüt alınmıştır.Araştırma sonucunda, Kültür Dersi Öğretmenlerinin Meslek Dersi Öğretmenlerine göre ?Kültür Dersi Öğretmenlerine? yönelik olumlu kişisel ve olumlu mesleki algılarının daha yüksek; olumsuz kişisel ve olumsuz mesleki algılarının daha düşük olduğu bulunmuştur. ?Meslek Dersi Öğretmenlerine? ilişkin algılarda ise Meslek Dersi Öğretmenlerinin Kültür Dersi Öğretmenlerine göre olumlu özelliklerde daha yüksek algılara; olumsuz özelliklerde ise daha düşük algılara sahip olduğu soncuna ulaşılmıştır.Cinsiyete göre, kadın öğretmenlerin olumlu kişisel ve olumlu mesleki algılarının erkek öğretmenlere göre yüksek; olumsuz kişisel ve olumsuz mesleki algılarının erkek öğretmenlere göre düşük olduğu tespit edilmiştir.Meslek lisesi türüne göre, Endüstri Meslek Lisesinde çalışan Meslek Dersi Öğretmenlerinin ?Kültür Dersi Öğretmenlerini?, diğer meslek liselerinde çalışan Meslek Dersi Öğretmenlerine göre daha olumsuz algıladığı saptanmıştır. Ayrıca, İmam Hatip Lisesinde çalışan Kültür Dersi Öğretmenlerinin, ?Meslek Dersi Öğretmenlerine? yönelik olumsuz mesleki algılarının, Endüstri Meslek, Ticaret Meslek ve Sağlık Meslek liselerinde çalışan Kültür Dersi Öğretmenlerinin algılarından anlamlı şekilde düşük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was searched the perception of eachother and themselves of the vocational course teachers and culture course teachers working in vocational high schools in terms of Professional activities and personal traits. In this study, it was also searched if the perceptions of culture course teachers and vocational teachers towards eachother and themselves in terms of vocational activities and personal qualifications are different or not according to the variables;gender and the type of the vocational highschool in which it was worked.This study was accomplished in 2007 ? 2008 academic year with 202 female, 222 male, total 424 vocational and culture course teachers working in 12 vocational schools located in the centre of Adana and Ceyhan province. The perceptions of teachers to eachother and themselves about their Professional activities and personal traits were measured with ?Teacher personalities Evaluating Scale? which was developed by the researcher. SPSS 11.5 programs utilized in the statical analysis of the collected data of the study. In order to analyse, factor analysis, variance analysis techniques and t test have been used.At the end of the research, It was found out that culture course teachers, in respect of the vocational course teachers, have higher positive personal and positive vocational perception; and lower negative personal and vocational perception towards ?culture course teachers?. For the perception of the teachers to ?vocational course teachers?, it was found out that vocational teachers have higher positive perceptions according to culture course teachers.As regards gender, it was found out that female teachers have higher positive personal and positive professional perceptions according to male teachers; have low negative personal and personal vocational perceptions according to male teachers.According to the type of vocational high schools, it was determined that vocational course teachers in the industrial vocational high schools have negative perception to the culture course teachers according to the vocational course teachers in other vocational high schools. Besides, it was determined that culture course teachers working in İmam hatip high schools have considerately lower negative Professional perceptions towards vocational teachers according to the perceptions of the teachers who work in Industry Vocational, Business Professional and Health vocational high schools.