2000 yılından sonra Türkiye'nin dış ticaretinde Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Suudi Arabistan'ın yeri ve geleceği
Then Turkey's foreign trade in 2000 from the United Arab Emirates, Kuwait, Saudi Arabia's place and future
  1. Tez No: 241542
  2. Yazar: ÖMER FARUK KULALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Ekonomisi, Kuveyt'in Ekonomisi, Suudi Arabistan'ın Ekonomisi, Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaret İlişkileri, Türkiye-Kuveyt Dış Ticaret İlişkileri, Türkiye-Suudi Arabistan Dış Ticaret İlişkileri, United Arab Emirates, Saudi Arabia, Kuwait, United Arab Emirates Economy, Saudi Arabia Economy, Kuwait Economy, Turkey Foreign Trade Relations with United Arab Emirates, Turkey Foreign Trade Relations with Kuwait, Turkey Foreign Trade Relations with Saudi Arabia
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu İktisadı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ekonomik ve sanayi gelişimini tamamlamak yolunda ilerleyen Türkiye'nin, ekonomisini güçlendirmek ve kendisine gerekli olan döviz girdisini sağlayabilmek için güçlü bir dış ticaret politikasına ve güçlü dış ticaret bağlantılarına ihtiyacı vardır. Mevcut dış ticaret hacmini artırması ve dış ticaret dengesini pozitif hale getirmesi için ticaret yaptığı ülkelerle olan ilişkilerini sürekli gözden geçirmesi ve aksayan yönlerini tespit ederek zaman geçirmeden müdahale etmesi gerekmektedir.Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan coğrafi yakınlık, ortak kültür, ortak tarihi geçmiş ve karşılıklı ihtiyaçların örtüşmesi konusunda Türkiye'nin ihracat ve ithalatında yer alan önemli üç ülkedir. Bu ülkeler, bulundukları Ortadoğu coğrafyasında, zengin petrol yataklarına ve doğal kaynaklara sahiptir. Petrol gelirleri sayesinde alım gücü, GSYH'sı ve kişi başına düşen milli geliri yüksektir. Yüksek gelir grubunda yaşayan bu ülkelerin tüketim alışkanlıkları ve ithalatı, bu ülkelere ihracat yapmak isteyen ülkeler için önemlidir.Bu çalışmada Türkiye'nin, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan ile 2000 yılından sonraki dış ticaret ilişkileri incelenmiştir. Öncelikle bu ülkeler ile ilgili bilgiler verilerek değerlendirmeler için alt yapı oluşturulmaya çalışılmıştır. Daha sonra Türkiye'nin dış ticaretinde Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın yeri incelenmiş, karşılıklı dış ticaret verileri ortaya konulmuş, ticari ilişkilerde karşılaşılan sorunlar belirlenmiş ve ticaretin artırılması için çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey, as a country that progresses in economical and industrial development, needs a powerful international trade policies and strong international connections to streng then its economy and to suply foreign exchange that it needs. Turkey must always overwiev its relationships with the countries that it trades and must find out the fallacies and correct them as early as it can to increase the international trade capacity and to make international beter balance of payments.United Arab Emirates, Kuwait and Saudi Arabia are the three impotant countries for Turkey to export and import, because of geographical closeness, common culture, common history and coincidence of bilateral demands. These countries, as a member of Middle East region, have rich petroleum reserves and naturel sources. As a result of petroleum incomes their purchasing power, their gross domestic product and national income per person is high. For countries that want to make export to these high income countries, their consumption habits and imports and impotant.In this Project we investigate Turkey?s international trade relations with United Arab Emirates, Kuwait and Saudia Arabia after 2000. First knowledge given about these countries to make in frastructure to our evaluations. Later we analyse the position of United Arab Emirates, Kuwait and Saudi Arabia in Turkeys international trade, introduce bilateral international trade data, determine the diffuculties in trade affairs and give solutions to increase the trade account.