Küreselleşme sürecinde KOBİ'lerin durumu ve KOBİ destekleri: Türkiye üzerine bir uygulama
Status of SME?s within the globalisation process and support for SME?s: An exercise on Turkey
  1. Tez No: 241586
  2. Yazar: BARIŞ ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HÜSEYİN BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, KOBİ Destekleri, KOBİ Sorunları, KOBİ Stratejileri, Türkiye'de KOBİ'ler, Küreselleşme
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
İletişim ve ulaşım teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, soğuk savaşın da sonlanmasıyla birlikte, uluslararası alanda ticari ilişkilerin hızla gelişmesini sağlamıştır. Mal ve sermaye hareketlerinin serbestleşmesi, küreselleşmenin de hızlanmasına neden olmuştur. Böylece bir ülkede yaşanan gelişmeler; diğer ülkeleri de etkisi altına almaya başlamıştır.Bu durum KOBİ'leri de etkilemektedir. Mevcut durumda AR-GE sorunları, bilgi edinme sorunları, yönetim zafiyetleri, finansman sorunları, kalite ve standardizasyon sorunları gibi değişik nitelikteki sorunlara sahip olan KOBİ'ler, ekonomide üstlendikleri önemli roller nedeniyle pek çok araştırmacının çalışmasına konu olmuştur. Bu çalışmaların pek çoğunda en önemli sorun olarak finansman sorunu gösterilmiş ve bazılarında da devlet kaynaklarının KOBİ'lere maddi teşvik yollarıyla iletilerek KOBİ'lerin desteklenmesi önerilmiştir. Bu çalışma ile küreselleşme sürecinde KOBİ'lerin sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik öneriler belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda KOBİ'lerin maddi teşvikler yerine onları yönetimsel sorunlarını çözmeye, çağdaş üretim ve pazarlama fonksiyonlarını ve alternatif finansman kaynaklarını kullanmaya yönlendirilmelerini sağlayacak teşviklerle daha başarılı olacakları sonucuna varılmıştır. KOBİ'leri yönlendirecek organizasyonun rekabeti bozmadan pozitif ayrımcılık yapmak, etkin KOBİ kurumları kurmak suretiyle devlet organizasyonu olması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid developments in communication and transportation technology increased trade relations on an international scale, especialy with the end of the cold war. The free movement of goods and capital supported the further growth of glabalisation. Therefore the developments in one country began to effect other countries.This situation also affected SME?s. Within this framework various research has be done on the importance of SME?s within the economy with regards to R&D, information gathering, weak management, financial issues, quality and standardisation problems. These studies identified financial problems for SME?s as a major concern prompting some researchers to urge governments to give financial incentives from national funds. The studies tried to identify solutions for the problems facing SME?s within the globalisation process. What was identified was that instead of financial incentives SME?s should be directed towards tackling management issues, modern production techniques, marketing functions and alternative financing, which would be more beneficial and succesfull. It is thought that government organisations should establish SME institution?s that will give guidance to SME?S through affirmative action and without changing the competitive environment.