Düzce Belediyesinin spor hizmetleri için örnek bir yönetim modeli
A specimen administration model for sport department of Düzce Municipality
- Tez No: 241624
 - Danışmanlar: PROF. GAZANFER DOĞU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Public Administration, Sports
 - Anahtar Kelimeler: Belediye, Spor, Yönetim Modeli, Municipality, Sports, Management Model
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 188
Özet
Ülkemiz hızla şehirleşmektedir. Bugün ülkemizde nüfusun % 81'i kentlerde yaşamaktadır. Yerelleşme yolunda ciddi adımlar atma hazırlığındaki kamu yönetimi sistemimiz içinde belediyeler çok daha önemli hale gelecektir. Belediyeler, toplumun yaşam kalitesini yükseltmede önemli bir görev üstlenmiştir.Spor, insanlık tarihinin başından beri, toplumların gelişmesinde önemli bir rol oynamış temel bir ihtiyaçtır. Bu sebeple spor, en önemli kamu hizmet alanlarından biridir.Bu araştırmada, ülkemizde henüz akademik ve idari bir temele sahip olmayan belediye spor hizmetleri alanında, Düzce Belediyesi için örnek bir yönetim modeli oluşturmak amaçlanmıştır. Gelişmiş ülkelerdeki ve ülkemizdeki belediyelerin spor hizmetleri yönetim yapılanmaları incelenmiştir.Ülkemizin önde gelen spor otoriteleri ve Düzce'deki sivil toplum temsilcileriyle mülakatlar yapılmıştır. Elde edilen veriler çerçevesinde, Düzce Belediyesi'ne yaygın spora dönük bir örgütlenme yapısı oluşturulmuştur.Düzce Belediyesi'nin, ülkemizde yaygın bir eğilim olan kulüpleşme yanlışından vazgeçerek, Kültür ve Soysal İşler Müdürlüğü bünyesinde Belediye Spor Komisyonu'na bağlı Spor Müdürlüğü adı altında bir birim kurulması öngörülmüştür.Belediye Spor Müdürlüğü, mümkün olduğunca çok Düzcelinin spor yapması ve spor alışkanlığı kazanması için gerekli imkanları hazırlayıp organize eden bir örgütlenme olarak tasarlanmıştır. Katılımcılık ve bilimsellik en önemli ilkeler olarak belirlenmiştir. Nitelikli personele sahip, güçlü bütçe kaynakları olan bu birim küçük yaşta halkın sporla ilgili bilinç kazanmasını en önemli amaç olarak benimsemiştir.
Özet (Çeviri)
Our country has been getting urbanized rapidly. Today %81 of the population lives in the cities. Municipalities will become more important institutions in the future within our public system and are gaining considerable strength.Municipalities which are the closest institutions to the public, always carried an important mission in improving the daily living quality of the public.Sports is a basic need that has an important role in development of communities since the beginning of the human history. Therefore it is one of the most important public service areas of the municipalities.The purpose of this study is to introduce a new model to the sports services in municipal governments which have had a strong basis of academic and administrative philosophy in our country. Furthermore, within the study, sports services management systems of municipalities in developed countries and in our country has been compared.This study also includes the interviews with sports authorities in our country and non governmental organisation representatives. Using all these data, a more extensive organizational model has been formed in municipalities of Düzce, Turkey.It has been stipulated that municipality of Düzce would change its policy of establishing a sports club in organising and carrying sports activities which is a common tendency in our country and to form a department called Sports Department under Municipality Sports Commission within the organizational structure of Cultural and Social Works Department.Municipality Sports Department has been designed to establish the necessary facilities and organize the sports activities in providing people of Düzce to satisfy the needs of participating in exercise and sports activities of people of Düzce. Being contributive and scientific approach are most important principles of organising municipality sports services. Having qualified staff and strong budget resources, this department should always aim to guide the people in gaining consciousness of getting involved in sports activites beginning of their early lives.