Belediyelerin sporla ilgili işlevleri: Düzce Belediyesi örneği
Sport functions of municipalities: Düzce Municipalities sample
- Tez No: 98705
- Danışmanlar: PROF.DR. GAZENFER DOĞU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belediye, Spor, Sivil Toplum Örgütü, Yönetim iv, Municipality, Sport, Non-govermental Organizations, Managment
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET BELEDİYELERİN SPORLA İLGİLİ İŞLEVLERİ (DÜZCE BELEDİYESİ ÖRNEĞİ) SİVRÎKAYA,Ömer Yüksek Lisans Tezi,Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Tez Danışmanı:Doç. Dr. Gazanfer DOĞU Ekim, 2000, 83 sayfa Bu tezde amaç; Düzce Belediyesi örneğini inceleyerek, belediyelerin sporla ilgili örgütlenmesi, yönetim ve hizmet anlayışlarıyla ilgili aksaklıkların tespit edilmesi ve belediyeler için sporla ilgili yeni bir yönetim, örgüt ve hizmet anlayışı profili çizmeye çalışmaktır. Araştırma için beş alt problem belirlenmiştir. Bunlar; Belediyelerin sporla ilgili yasal sorumlulukları, belediye-spor ilişkilerinin mevcut durumu, belediyelerin halkın istek ve ihtiyaçlarından doğan sporla ilgili sorumlulukları, Düzce Belediyesinin özel ve tüzel kişilerle sporla ilgili ilişkileri ve Düzce Belediyesinin yönetici ve görevlilerinin sporla ilgili hizmet anlayışının ne olduğu şeklindedir. Belediyelerin sporla ilgili sorumlulukları ve belediye-spor ilişkilerinin belirlenmesi için, kaynak taraması yapılmıştır. Diğer alt problemler için mülakat mformları hazırlanmıştır. Amaçlı Ömeklem Tekniği ile belirlenmiş sivil toplum örgüt yöneticileri (N=25) ve sporla ilgili belediye yöneticileriyle (N=4) mülakat yapılmıştır. Elde edilen veriler tablolar haline getirilmiş, veriler frekans analizi, yüzde dağılımı ve göz mukayesesi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre; Düzce Belediyesi' nin ülkemizdeki bazı belediyeler gibi halka spor hizmeti vermek için gerekli yetki, yönetim anlayışı, ayrı bir idari birim ve yetişmiş uzman personele sahip olmadığı tespit edilmiştir. Mevcut yasal düzenlemelerin, çağdaş uygulamaların ve bilimsel doğruların aksine kulüpleşme yanlışı içinde olduğu, halka gerektiği gibi spor hizmeti sunamadığı ve belediyelerin spora gerektiği gibi hizmet edebilmesi için yetkilerinin artması ve yönetim anlayışının değişmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPORT FUNCTIONS OF MUNICIPALITIES (DÜZCE MUNICIPALITY SAMPLE) By SİVRÎKAYA,Ömer M.S. in Sport Administrative Sciences Adviser:Assoc. Prof. Dr. Gazanfer DO?U November, 2000,83 pages The purpose of this thesis was to determine, deficencies about sport managment, organization and service mentality of municipalities and try to put forward a new profile of managment, organization and service mentality for municipalities through the study of Düzce Municipality sample. Five sub-problems have been defined for the resarch. These were; The responsibility of municipalities in sport by the laws; the state of municipality and sport relations; sport responsibility of municipality towards to people's wishes and necessities; The releationship of Düzce Municipality with private and legal organizations in sport; the sport service mentality of managers and officals of Düzce Municipality. Literature had been reviewed for municipality-sport relations and responsibilities. Interview forms had been prepared for the other sub-problems. Non governmental organization (N=25) and minicipality (N=4) managers were interviewed who were selected by stratified sampling technique. Stasistical analyses have beenperformed by calculating frequency and percentage distrubition and eye ball comparison. According the results; It was found that Düzce Municipality didn't have authority, managment mentality, a seperate admistritative department and qualified personel to service in sport sufficently like some other municipalities in our country. Düzce municipality didn't service as to laws, modern applications and scientific realities and it was in a mistake of establishment of a sport clup and didn't give sport service to the people sufficently. It had also been noticed that the authorothy and mentality of managment have to develop for better municipality sport service.