Sınıf içi durum belirleme tekniklerine (S.İ.D.B.T) dayalı öğretimin öğrencilerin ölçme ve değerlendirme dersine ilişkin yeterlilikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Study on the effects of classroom assessment techniques (CAT's) based instruction on students' competency of assessment and evalution course
- Tez No: 241625
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYA NARTGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: S. İ. D. B. T, Test Ve Madde İstatistikleri, Öğretmen Adayları, C.A.T, Test and Item Statistics, Prospective Teachers
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada, sınıf içi durum belirle teknikleri (S. İ. D. B. T.) kullanılarak öğretim yapılan deney grubundaki öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme dersinin test ve madde istatistikleri konusundaki yeterlik düzeyleri ile bu teknikler kullanılmadan öğretim yapılan kontrol grubundaki öğretmen adaylarının ilgili konuya ilişkin yeterlik düzeyleri arasında manidar bir farklılık bulunup bulunmadığı test edilmiştir. Araştırmada ayrıca deney grubundaki öğrencilerin bu tekniklerin kullanımına ilişkin görüşleri incelenmiştir.Araştırmada deneysel desen modellerinden öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen, nicel araştırma modellerinden tekil tarama modeli ve nitel araştırma bağlamında da odak grup görüşmesinden yararlanılmıştır.Çalışma grubu; Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Resim Öğretmenliği Ana Bilim Dalında öğrenim gören toplam 68 öğrenciden oluşmaktadır. Bunlardan 30 öğrenci (21 bayan, 9 erkek) deney grubunda, 38 öğrenci ise (23 bayan, 15 erkek) ise kontrol grubunda yer almışlardır.Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin yapılan öğretim uygulamalarının öncesi ve sonrası, ilgili konular ile bu konuların problem durumlarına ait işlem ve yorum yeterlikleri arasında manidar bir farklılığın olup olmadığı, ilgili varsayımları karşılamasından dolayı bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi ile test edilmiştir. Anket sonuçlarının betimsel istatistikleri çıkarılarak yüzde ve frekans değerleri bulunmuştur. Odak grup görüşme sonuçlarından elde edilen veriler ise betimsel analiz ile çözümlenmiştir.Araştırmada aşağıda belirtilen sonuçlara ulaşılmıştır.Ön test toplam puanları dikkate alındığında, deney ve kontrol grubundaki öğretmen adayları arasında yeterlilik düzeyleri bakımından manidar bir farklılığın bulunmadığı görülmüştür.Ön test - son test toplam puanları dikkate alınarak yapılan karşılaştırmalar neticesinde hem deney hem de kontrol grubundaki öğretmen adaylarının öğretim sürecinin başındaki yeterlik düzeyleri ile sonundaki yeterlik düzeyleri arasında manidar bir farklılık bulunduğu görülmüştür.Son test toplam puanları dikkate alındığında, deney ve kontrol grubundaki öğretmen adayları arasında, deney grubundaki öğretmen adaylarının lehine manidar bir farklılığın bulunduğu görülmüştür.Son test puanları dikkate alındığında, deney ve kontrol grubundaki öğretmen adaylarının test ve madde istatistiklerine yönelik farklı problemleri çözebilme yeterlilikleri ve bu problemlerin sonuçlarını yorumlayabilme yeterlilikleri ile bu problemleri çözebilme yeterlilikleri toplam puanları ve problemlerin sonuçlarını yorumlayabilme yeterlilikleri toplam puanları arasında deney grubundaki öğretmen adaylarının lehine manidar bir farklılığın bulunduğu görülmüştür. Dağılımların yapısı ve yorumlanması ve grafikler konusuna ait problemleri çözebilme yeterlilikleri açısından ise iki grup arasında manidar bir farklılık tespit edilmemiştir.Uygulanan anket doğrultusunda, S. İ. D. B. T.'nin ders esnasında neyin anlaşılmadığına dair farkındalığı arttırdığı, dersin içeriğinin daha iyi anlaşılmasını ve daha iyi ders notlarının almasını sağladığı, kullanımının çok fazla zaman almadığı tespit edilmiştir. Yanı sıra, tüm derslerde kullanımının uygun ve kolay olduğu, öğretme ve öğrenme sürecinin iyileştirilmesini desteklediği, derslerde daha aktif hissedilmesini sağladığı, derse olan ilgiyi canlı tuttuğu, ders esnasında sorulamayan soruları sorabilme fırsatı verdiği ve öğretmenlik hayatlarında kullanmayı düşündükleri sonuçları saptanmıştır.Odak grup görüşmesi neticesinde, S. İ. D. B. T. kullanımının öğrenilenlerin pekiştirilmesini ve kalıcı olmasını, konuların daha hızlı biçimde öğrenilmesini, eksikliklerin giderilmesini sağladığı, kendilerini daha değerli hissettirdiği, derse katılımı ve ilgiyi arttırıp dersi eğlenceli hale getirdiği fakat kalabalık sınıflarda kullanımının zor olacağı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was tested that whether or not there was a difference between the proficiency level of prospective teachers who were taught with Classroom Assessment Techniques (C.A.T?s) in the experimental group on measuring and evaluation course?s test and item stasictic content and the proficiency level of prospective teachers who were taught without C.A.T?s in the control group. Also, in the research, the ideas of the students in the experimental gorup related to usage of these techniques has been investigated.In the study, it was conducted on experimental design with control group pretest-post-test, quantitative research models with single scan model and focus group interwieving in the context of qualitative research.There were 30 students in the experimental group (21female, 9 male) and 38 students in the control group (23 female, 15 male) who were the students in department of art education in The Faculty of Education, in Abant İzzet Baysal University.Before and after the instructional practices of experimental and control groups of students were tested with t-test. Descriptive statistics of the survey results have been found by subtracting the percentage and frequency values. Focus group results obtained from the interview data have been resolved descriptively.In the study the following conclusions were reached :When pre-test and post-test total points are taken into consideration., it has been seen that there is not a significiant difference among the prospective teachers who are in the experimental and control group in terms of proficiency level.As a result of the comparisons made pre-test and post- test total points. It has been seen that there is a significiant difference among the prospective teachers who are in the experimental and control group in terms of proficiency level.When the post-test points are taken into consideration, it has been seen that there is a significiant difference in he favor of the teachers in the experimental group.When the post-test scores are taken into consideration, for the prospective teachers in the experimental and control group,it is seen that there is a significiant difference between the proficiency of solving different problems for the test and item statistics and interpreting the results of these problems and the total points of the proficiency of solving these problems and interpreting the problems? results .It is not determined that there is not a significiant difference between two groups in terms of the structure of distribution and interpretation and the proficiency of solving the problems belonging to diagram matter.Thanks to this questionnaire, we can see that C.A.T?s increases the awareness of what is not understood during the course.It makes the course content comprehensible and makes easy to take notes.Also, it does not take time to use C.A.T?s. Moreover, it is stated that it is proper and easy to use in classes, it supports the learning process. Also, C.A.T?s give chances to students to ask what is not asked and to use during their teaching life.As a result of focus interwiev, even if the use of C.A.T can be difficult in crowded classrooms, it helps to make the things learned intensify and permanent, learn the subject quickly, overcome the missing point easily, make the lesson enjoyable.The students feel themselves talented.It can also increase the participation and maked he course enjoyable.