İlköğretim okullarında sınıf öğretmenlerinin istenmeyen davranışları (Düzce ili örneği)
The elementary school teachers? undesired behaviours at the primary schools (example of Duzce province)
- Tez No: 241638
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAYA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, İstenmeyen Öğretmen Davranışları, Öğrenci, Primary Education, Teacher Behavior Unsolicited, Student
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okulları 5. sınıf, sınıf öğretmenlerinin istenmeyen sınıf içi davranışlarına ilişkin öğrenci görüşlerinin belirlenmesidir.Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Düzce ili merkez ilçede bulunan 14 ilköğretim okulundan ders başarısına göre seçilen 62 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubunun görüşleri araştırmacı tarafından hazırlanan 21 soru ile toplanarak içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir.Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır;1. Sosyo-ekonomik düzey ile öğretmenlerin lakap takma davranışları arasında ters bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.2. Sosyo-ekonomik durumu ile öğretmenlerin esprili olmaları, kızıp bağırmaları, dersleri eğlenceli hale getirmeleri, öğrencileri eleştirmeleri ve aşağılamaları arasında ve ders başarıları ile ceza alma davranışı arasında ters bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.3. Öğretmenlerin en fazla sınıfta disiplini bozanlara, öğretmen ve arkadaşlarına saygısız davrananlara, arkadaşlarına kötü söz söyleyenlere, yaramazlık yapanlara ve ödev yapmayanlara kızıp bağırdıkları ortaya çıkmıştır.4. Öğretmenlerin bazen öğrencileri birbiriyle karşılaştırdıkları, öğrencilerin bu konuda genellikle rahatsız oldukları sonucuna ulaşılmıştır.5. Öğretmenlerin sınıf mevcutlarının kalabalık olması ve ders sürelerinin sınırlı olması nedeniyle bütün öğrencilere söz veremedikleri sonucuna ulaşılmıştır.6. Öğretmenlerin pekiştireç türlerinden ikincil pekiştirmeyi daha çok kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin ödül verme davranışı ile öğrencilerin ders başarıları arasında paralellik olduğu sonucuna ulaşılmıştır.7. Öğretmenlerin I. ve II. tip cezaya başvurdukları ancak I. tip cezayı daha fazla uyguladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Sosyo-ekonomik durum ile fiziksel ceza verme arasında ters bir ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Öğretmenler en fazla ders işlenirken konuşanlara, dersi dinlemeyenlere, kavga edenlere, ödev yapmayanlara ceza vermektedirler. Öğretmenler ceza olarak öğrencileri ayakta ve tek ayaküstünde bekletme ve fazladan ödev verme cezalarını uygulamaktadırlar.8. Öğretmenler en fazla kötü söz söyleyenlere, kavga edenlere ve öğretmeni kızdıranlara dayak atmaktadırlar. Sosyo-ekonomik durum ve ders başarısı ile öğretmenlerin dayak atma davranışları arasında ters orantı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.9. Öğretmenlerin rahatsız edici hal ve hareketlerden kaçınmaları, dışsal güdülemeye yönelik daha fazla davranış sergilemeleri, fiziksel şiddet uygulamamaları, daha neşeli olmaları, verdikleri sözü tutmaları, kızıp bağırmamaları, ders işlerken daha fazla araç-gereç kullanmaları ve öğrenciler arasında ayrım yapmamalarına yönelik öğrencilerin beklenti içerisinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determin students view points about elementary schools 5th class? teachers undesirable behaviours in class.During the study qualitative research method is used and the qualitative data is collected through structured interview technique. Working group of this study 62 students in 14 primary schools selected according to different success of the courses the central district of Düzce. The points of views of study group is analysed by data content analysis tecnique includes 21 questions prepared by the researcher.The following results were obtained in this research;1. It has been determined that there is an inverse relationship between the socio-economic status of the teachers and their behaviour of giving students nicknames.2. It has been determined that there is an inverse relationship between socio-ecenomic status of teachers and teachers being witty and angry, making lessons fun, criticize to students and insult.3. It has been determined that the teachers mostly shout at studens, get angry with the them who behave irreverently to their teachers and friends, don?t make homeworks, naughty and behave out of discipline.4. It has been determined that teachers sometimes compare the students with each others and this often makes students feel uncomfortable.5. It has been determined that the teachers do not give permission to all students in the class because the classes are crowded and the lessons? time are inadequate.6. It has been determined that the teachers mostly use secondary reinforce more and there is a parallelism between students success in lessons and teachers? behavior of making them award.7. It has been determined that the teachers apply type I and type II punishments but they apply type I punishment more and inverse relationship with socio-economic status and physical punishment. Teachers give punishment mostly to students who are talking during the lesson, don?t listen to the lesson, who fight and don?t do homework. The teachers apply punishment such as standing on the board and giving extra homework.8. The teachers beat mostly the students who abuse, fight and make them furious. It has been determined that there is inverse relationship between the socio-economic status, course success in lessons and teachers? beating behaviours.9. It has been determined that the students have expectations from their teachers, such as; the teachers should avoid irritating behaviors towards students, try to demonstrate further attitude to stimulate extrinsic motivation, not apply physical force, be more cheerful, keep the promises they give to students, do not get mad and yell at them, use more educative materials when they give lessons and do not discriminate between students.