Avanos-Yemliha arasının jeomorfolojisi
Geomorphology between Avanos-Yemliha
  1. Tez No: 241655
  2. Yazar: ALİ ERŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Glasi, Peribacası, Aşınım Yüzeyi, Taraça, Traverten, Glassine, Fairy Chimney, Abrasion Surface, Terrace Set, Travertine
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Bölümü
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, Orta Kızılırmak Havzası'nın bir bölümünü teşkil eden Avanos- Yemliha Arasının Jeomorfolojik özellikleri incelenmeye çalışılmıştır.Pre- Alpin, Alpin ve Post-Alpin yaşlı litolojilerden meydana gelen, Kayseri-Sivas Neotektonik bölgesi içinde yeralan, Orta Kızılırmak Fay Zonu içinde bulunan araştırma sahasında Neojen yaşlı ignimbirit platoları, aşınım glasileri, peribacaları ve volkan konileri geniş saha dahilinde yayılış gösterir. Sahaya Kızılırmak nehri Üst Pliosen'de yerleşmiş ve bunun neticesinde geniş ignimbirit platoları yarılarak Üst Pliosen yaşlı aşınım yüzeyi ve taraça çökelleri meydana gelmiştir. Kuaterner'de, tektonik ve klimatik olaylara bağlı olarak Kızılırmak vadisindeki gömülmeler ve sahanın farklı aşınım dalgalarının etkisine girmesiyle taraça çökelleri, traverten yüzeylerinin oluşumu, aşınım ve birikim glasileri ile aşınım glasileri, yapısal plato ve vadi yamaçlarında Türkiye'nin en önemli doğal turistik çekiciliği yüksek olan bir saha oluşmuştur. Ayrıca gizlenmeye uygun bir fiziki ortamın yerleşmeye açılması zengin bir kültürel yapıyı da ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the geomorphologic properties of the section between Avanos-Yemliha.In the research field which lies in Kayseri-Sivas Neo-tectonic zone and mid-Kızılırmak fault line zone, Neocene old ignimbrite plateaus, abrasion glassines, fairy chimneys and volcano cones are prevalent. Kızılırmak river was settled in the area in upper Pliocene and as a result the wide ignimbrite plateaus were cloven and upper Pliocene old abrasion surface and terrace set sediments were formed. In quaternary, depending on the tectonic and climatic events, burial metamorphism in Kızılırmak valley and as the field were effected by the different abrasion waves, terrace set sediments, travertine surfaces, abrasion and aggregation glassines, abrasion glassines, structural plateau and in valley slopes, fairy chimneys (which is an important attraction for Turkish tourism) and band lands topography was developed. In addition, the permission for the settlement in a hidden physical area has caused a rich cultural structure to emerge.