Lawrence Durrell'in eserleri kişiliği ve Türkler
The works of Lawrence Durrell, his personality and Turks
- Tez No: 241723
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN YİĞİTER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Lawrence Durrell, Türkler, Kıbrıs, Kıbrıs'ın Acı Limonları, Afrodit'in Başkaldırısı, Lawrence Durrell, Turks, Cyprus, Bitter Lemons, The Revolt of Aphrodite
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalışmada, şair, gezgin, eleştirmen ve oyun yazarı Lawrence Durrell'ın Türklerle ilgili görüşleri eserleri ekseninde incelenmektedir. Durrell yazmadaki amacını çağdaş aşkın sorgulanması olarak tanımlar. Ancak sadece çağdaş aşkı değil aynı zamanda, ölüm gerçeği, erkeklerle kadınlar arasındaki ilişkilerin doğası, insan ve sanatçı olmanın ve yaşamanın doğru yolu gibi felsefi soruları da tartışır. Bununla birlikte Durrell, bu çağda ortaya çıkan Einstein'ın izafiyet teorisi ve Frued'un psikanalizm metodu gibi bilimsel gelişmeleri takip eder ve söz konusu gelişmelerle modern yazının sentezini kurmaya çalışır.Giriş kısmında Durrell'ın yazar olarak yaşamı ve yirminci yüzyıl yazınındaki yeri ele alınmaktadır. Birinci bölümde Durrell'ın eserleri incelenmektedir. Birinci bölümün birinci kısmında Lawrence Durrell'ın biyografik nitelikteki çocukluk ve ilk gençlik dönem eserleri tahlil edilmektedir. Bölümün ikinci kısmı, usta bir yazar olarak Durrell'ın önemli romanlarına ayrılmıştır. İskenderiye Dörtlüsü'nün konusu bütün görünümleriyle çağdaş aşktır. Afrodit'in Başkaldırısı'nda, kültür ve uygarlık konusunu işlenir ve bu kavramların sanat ve sanatçının gelişimine etkileri irdelenir. Durrell'ın son romanı olan Avignon Beşlisi, yazarın Hıristiyanlığa karşı konumlandırdığı Bilinemezcilik akımı ile Ortaçağ Avrupa'sında ortaya çıkan Tapınak Şövalyelerini konu alır. Tapınak Şövalyelerine benzettiği Nazi Almanyası ve Hitler'in yıkımına sahne olan İkinci Dünya Savaşı'nı ve bunun ardından Avrupa'nın içine girdiği medeniyet krizini sorgular.İkinci Bölüm, Lawrence Durrell'ın Türklerle ilgili görüşlerinin eleştirel bir analizine ayrılmıştır. Durrell, Kıbrıs'ın Acı Limonları ve Afrodit'in Başkaldırısı adlı eserlerinde Türkleri, fiziksel ve karakteristik özellikleri, sosyal, kültürel ve tarihi yönleriyle ele alarak taraflı, ön yargılı, saldırgan bir tutumla dile getirmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the works of Lawrence Durrell, poet, critic and playwright and his views on Turks in a critical approach. Durrell defines his goal in writing as an investigation of modern love. He does not only investigate the nature of modern love but also discuss such philosophical questions as the reality of death, the nature of relationship between men and women, the right way to be and live as a human being and an artist. With this aim in mind, he also keeps pace with new scientific developments such as Einstein?s theory of relativity and Freud?s psychological method and tries to bridge the gap between modern literature and scientific developments appeared in this century.The introduction covers Durrell?s biography as a man of letters and his place in twentieth century literature. The first chapter explores his works. The first part of the chapter analyses five aprenticeship novels characterized by biographic fragments of Durrell?s childhood and adolescence. The second part of the first chapter is on Lawrence Durrell?s major novels as a professional author. The theme in Alexandria Quartet is on all aspects of modern love. The Revolt of Aphrodite discusses culture and civilization and its relationship to art and artist?s development. Durrell?s Avignon Quintet, the last novel, is on Agnosticism, an epistemological doctrine that is situated against Christianity by Durrell, and Knights Templars, emerged in Mediavel Europe. He associated the Templars with Hitler?s Nazis of the Second World War.Second chapter of the study explores Durrell?s views regarding to Turks explicited in Bitter Lemons and The Revolt of Aphrodite. Durrell humiliates the Turks and treats them through an Orientalism viewpoint.