Türkiye'deki gençlik ve spor ile ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının gençlik politikalarının değerlendirilmesi ve bir model örneği
The evaluation of youth policies of public institutions and ngos related to youth and sports in Turkey and a model
  1. Tez No: 241795
  2. Yazar: MURAT ŞENTUNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBERRA ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Public Administration, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, Gençlik Politikası, Sivil Toplum Kuruluşu
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de gençlik ve sporla ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşu olarak hizmet veren kurumların gençlik politikalarının ne olduğunu ortaya çıkartmak ve Türkiye için yeni bir yapılanma modeli geliştirmek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada model olarak nitel araştırma yöntemi, olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Verilerin toplanması için yarı yapılandırılmış görüşme ile standart açık uçlu sorular kullanılarak gençlik ve spor çalışmaları yapan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarında yönetici olarak görev yapan 16 kişi ile görüşülmüştür.Görüşme verileri yazıya geçirilerek düzenlenmiş, anlamlı veriler saptanarak taslak temalar çıkartılmış, temalar arası ilişkiler belirlenerek araştırma soruları altında organize edilmiştir. Ortaya çıkartılan temalara bağlı olarak kodlar oluşturulmuş ve veriler organize edilerek araştırma sonuçları yazılmıştır.Görüşmeler sonucunda, Türkiye'nin mevcut gençlik politikası ile ilgili görüşlerde ortaya çıkan temel unsurlar ve Türkiye gençlik politikasının vizyonu ile ilgili görüşlerde ortaya çıkan temel unsurlar başlığı altında iki genel temaya ulaşılmıştır.Türkiye'nin mevcut gençlik politikası ile ilgili görüşlerde ortaya çıkan temel unsurlar iki ana temada toplanmıştır. Bunlar ?gençlik görünümü? ve ?Türkiye gençlik politikası?dır. Gençlik görünümü ana teması ?genç tanımı, gençlik tanımı, toplumsal gençlik algısı ve gençliğin beklentileri? başlıkları altında, Türkiye gençlik politikası ana teması ?Türk gençlik politikası görünümü, kamu kurumlarının profili ve STK'ların profili? başlıkları altında boyutlandırılmıştır.Türkiye gençlik politikasının vizyonu ile ilgili görüşlerde ortaya çıkan temel unsurlar üç ana temada toplanmıştır. Bunlar, ?planlama, yönetişim ve sürdürülebilirlik? olarak sınıflandırılmıştır. Planlama ana teması ?yasal düzenlemeler, ihtiyaç analizi ve hedef belirleme, ortak bütçe ve finansman desteği, personel istihdamı ve genel ve bölgesel politikalar? başlıkları altında, yönetişim ana teması ?yönetişim paydaşları ve yönetişim unsurları? başlıkları altında ve sürdürülebilirlik ana teması ise ?eğitim, hareketlilik, özerklik, katılım, farkındalık, gönüllülük, çoğulculuk ve eşitlik? başlıkları altında boyutlandırılmıştır.Araştırma sonucunda, gençler için doğrudan düzenlemeler yapabilecek ve gençlerin istek ve sorunları üzerinde her konuda politika geliştirebilecek bir kurum ya da bir üst kuruluşun bulunmadığı, bunun nedeni olarak Türkiye'de bütüncül bir gençlik politikasının olmaması sonucuna ulaşılmıştır. Gençlerin kendi istek ve sorunlarını doğrudan iletebilecekleri ve katılımcı olarak çözümlere ortak olabilecekleri bir kurumsal sistemin oluşturulması, mevcut yönetim anlayışında gençler için hizmet üreten kurum yada kuruluşların koordinasyonunu sağlayıcı yeni bir yapılanma modelinin gerekliliği ortaya çıkarılmış ve araştırma bulgularına dayalı olarak Türkiye Gençlik Yapılanma Modeli geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to find out what the youth policies of governmental and non- governmental organizations related with sports are and in order to develop a new structuring model for Turkey.Qualitative research technique, phenomenology design was used as a model in the study. In the data collection process, semi-structured interviews and standard open-ended questions were used and 16 participants who have been working as administrators in governmental and nongovernmental institutions which work on youth and sports were interviewed.The data were transcribed and organized, draft themes were found out by determining the meaningful data, the relationships between the themes were identified and organized considering the research questions. Codes were created based on the emerging themes and the research results were written by organizing the data.At the end of the interviews two general themes were reached under the titles of basic factors which emerged in the opinions about Turkey?s present youth policy and basic factors which came up in the opinions about the vision of Turkish youth policy.The basic factors which emerged in the opinions about Turkey?s present youth policy were brought together under two major themes. These were ?the appearance of the youth? and ?Turkish youth policy?. The major theme called ?the appearance of the youth? was divided into titles as ?definition of the young, definition of the youth, social perception of the youth, and expectations of the youth?. The other major theme called ?Turkish youth policy? was handled under the titles of ?the outlook of Turkish youth policy, the profile of governmental institutions, and the profile of nongovernmental institutions?.The basic factors which appeared in the opinions about the vision of Turkish youth policy were collected under three major themes. These were ?planning, governance, and sustainability?. Planning theme was handled under the titles of ?legal arrangements, needs analysis, determining target, shared budget and financial support, recruitment of personnel, and general or regional policies?. Governance theme was discussed under the titles of ?governance stakeholders and governance factors? and finally sustainability major theme was analyzed under the titles of ?education, mobility, autonomy, participation, awareness, volunteering, pluralism, and equality?.At the end of the study it was revealed that there was no organization or higher institution which could make direct arrangements for the youth and develop policies about the wishes and problems of the youth. The absence of totalitarian youth policy was found as the reason of this situation. The requirement of creation of an institutional system to which the youth can convey their wishes and problems directly and take part in the problem solution process as participants, and the requirement of a new structuring model which can provide coordination among the institutions and organizations which produce service for the youth emerged. Based on the findings of this study Turkish Youth Formation Model was developed.Key Words :Youth, Youth Policy, Non-Governmental Organizations (NGOs)