Tüketicilerin bulunduğu yerin, internet ortamında yapılan ürün satın alma davranışlarına etkisinin araştırılması üzerine bir uygulama
Implementation in respect of research of effects of location of consumers to behaviors of product purchase that made via internet
- Tez No: 241796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUZİYE COP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Internet Media Marketing, location of consumers, purchase behavior
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Dünyamızda iletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, toplumsal ve kültürel alanlarda büyük değişimler yaşanmıştır. Bu köklü değişimlerden birisi de, bilgisayar kullanımının tüketiciler arasında yaygınlaşması ve İnternet bağlantılarının artması neticesinde, İnternet Ortamında Pazarlama olarak adlandırılan yeni bir satış yönteminin ortaya çıkmasıdır. Yeni ekonomik düzenin oluşumlarından biri olan İnternet Ortamında Pazarlama; ürün ve hizmetlerin üretimi, tutundurulması, satışı ve dağıtımı gibi faaliyetlerin, telekomünikasyon ağları üzerinden gerçekleştirilmesi şeklinde tanımlanabilir.İnternet teknolojisinin getirmiş olduğu kolaylıklar sayesinde, tüketici birçok ihtiyacını bulunduğu yerden, İnternet Ortamında sipariş vererek karşılamaktadır. Bu alışverişin sağladığı kolaylık ve avantajların farkına varan tüketici, yaşam standardını artırmak, kendisine sosyal anlamda daha fazla zaman ayırmak için İnternet Ortamında yapılan alışverişe yönelmiştir.Tüketicilerin dünyanın dört bir yanında, her köşeye ve ücra her mekâna dağılmış olduklarını görmekteyiz. Doğal olarak ta tüketicilerin bulunduğu yerin, alışveriş açısından imkân ve olanakları farklılık göstermektedir. Örneğin bir metropol de adım başı mağaza ve satış yeriyle karşılaşmak mümkünken, bu durum küçük bir kasabada kısıtlı imkân ve olanaksızlıklar nedeniyle yok denilecek kadar azdır. Bizde yapacağımız bu çalışma çerçevesinde, İnternet Ortamında Pazarlamanın, pazarlama karması elemanları üzerindeki etkilerini teorik olarak ortaya koymaya çalışırken aynı zamanda İnternet Ortamında Alışveriş yapan, tüketicilerin davranışlarını inceleyip, yaşam koşulları ve bulundukları yerin, satın alma davranışlarını nasıl etkilediği konusunda bilgi vermeye çalışacağız.Tüketicilerin bulunduğu yerin, İnternet Ortamında yapılan ürün satın alma davranışına etkisinin incelendiği bu tez çalışması, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; doğrudan pazarlamanın tanımı, kapsamı, tarihçesi, gelişim nedenleri, özellikleri ve teknikleri incelenmektedir. İkinci bölümde ise; İnternet ve İnternet Ortamında Pazarlama, İnternet Ortamında Pazarlamanın yararları, sakıncaları, çeşitleri, süreci, pazarlama karması stratejileri, yapı taşları ve alışveriş eden tüketici davranışları ele alınmıştır. Tezin en son bölümünde ise; Tunceli ilinin Hozat ilçesindeki tüketicilerin, İnternet Ortamında yaptıkları satın alma davranışları incelenmiştir.Anahtar Kelime: İnternet Ortamında Pazarlama, tüketicinin bulunduğu yer, satın alma davranışı
Özet (Çeviri)
With the development of communication technology in our world, major changes has been experienced in social and cultural fields. One of such fundamental changes is the occurrence of a new sales method, known as internet Media Marketing as a result of increased growth of the computer usage among consumers and increased internet access. Internet Media Marketing which is the formation of a new economic order can be defined as realization of production of products and services, promotion, and activities such as sales and distribution through the telecommunication networks.Thanks to the ease of İnternet technologies, consumers meet their many needs from the internet Environment, place where they live. Consumers who notice ease and advantages of such shopping have directed to internet shopping in order to improve living standards, and to allocate more time for him/her in social sense.We can see that consumers scattered in every corner and every place that is out of way, around the world. Naturally possibilities and opportunities of place where consumers live vary in terms of the shopping. For example, while it is possible to encounter stores and outlets in a metropolis at every step; this situation is almost non-existent in small village due to limited facilities and inability. While we theoretically set out effects of the internet Media Marketing on marketing mix elements within the framework of this work to be done, we are trying to examine behavior of the consumers who make internet shopping at the same time and provide information about how life conditions and their location affect purchase behavior.This thesis consists of three parts, which effect of location of consumers to product purchase behavior that made via internet has been examined. In first part, definition, scope, history, development causes, characteristics and techniques of direct marketing are reviewed. In the second part, the İnternet and internet Media Marketing, the benefits, disadvantages, types, and process of the internet Media Marketing, marketing mix strategies, building stones and shopping behavior of consumers are reviewed. The latest chapter in the thesis; purchase behavior of consumers in Hozat district of Tunceli province via internet Media was reviewed.