İlköğretim okulu sınıf öğretmenlerinin sınıfta iletişimi sağlama becerileri (Bolu ili örneği)
Primary school classroom teachers? communlation skills in the class (Bolu sample)
  1. Tez No: 241810
  2. Yazar: GÜLAY AĞCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAYA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıfta iletişim, İletişim becerisi, Öğretmenlerin iletişimi sağlama becerileriOcak, 2009Gülay AĞCAGülay AĞCA, Communication in the class, Communication skills, Teachers? communication skillsJanuary, 2009Gülay AĞCA
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim okulları 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin sınıfta iletişimi sağlama becerilerini gerçekleştirme düzeyini belirlemektir.Araştırmanın çalışma evrenini 2007-2008 öğretim yılında Bolu ili merkez ilçe sınırlarındaki ilköğretim okullarındaki 4. ve 5. sınıf öğretmen ve öğrencileri oluşturmaktadır. Evrenden random yolu ile örneklem alınmıştır. Örneklemi 52 4. sınıf öğretmeni, 52 5. sınıf öğretmeni, 820 4. sınıf öğrencisi ve 830 5. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veriler anket yolu ile elde edilmiştir. Elde edilen bilgiler, Yüzde, Frekans ve Aritmetik Ortalama t ? Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi yöntemleri kullanılarak çözümlenmiştir.Araştırmada elde edilen bulgulara göre, ilköğretim okulları 1. kademe 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin sınıfta iletişimi sağlama becerilerine ilişkin görüşleri, öğrenci görüşlerinden daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Erkek ve bayan öğretmenlerin sınıfta iletişimi sağlama becerilerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı, erkek öğrencilerin ve kız öğrencilerin sınıf öğretmenlerinin sınıfta iletişimi sağlama becerilerine ilişkin görüşleri arasında da anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Buna karşılık, 4.sınıf öğrenci görüşleri 5. sınıf öğrenci görüşlerinden daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this search is to determine 4th and 5th year teachers? realization level in the communication skills in the class.The studying universe of the search comprises 2007-2008 teaching year?s 4th and 5th classes teachers and students in central district of Bolu.Samples are randomly taken from the universe.Samples include 52 4th class teachers, 52 5th class teachers, 820 4th class students and 830 5th class students.Data are gathered via questionnaire. The data are analyzed by using percentage, frequency, arithmetical mean, t-test and one-way analysis of variance methods.According to the facts obtained from the search, it is concluded that views of the teachers? realization level in the 4th and 5th classes relating to communication skills in the class have a higher rate when compared with views of the students. It is determined that there is no significant difference between the views of male and female teachers? realization level relating to communication skills in the class. It is also determined that there is no significant difference between the views of male and famale students relating to class teachers? realization levels of communication skills in the class. On the other hand,it is concluded that 4th class students have a higher rate of views when compared with 5th class.