Karakter eğitimi yaklaşımlarına eleştiriler
Critiques of character education approaches
- Tez No: 241835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karakter, Değerler, Erdemler, Etik, Ahlak Eğitimi, Karakter Eğitimi, Character, Values, Virtues, Ethics, Moral Education, Character Education
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tezin amacı geleneksel Karakter Eğitimi Yaklaşımları'nın eleştirilerini bir araya getirmektir. Eğitim alanında en yaygın program olan bu yaklaşımlar yaygınlıkları ölçüsünde eleştiriye de maruz kalmaktadırlar. Araştırmamızda bu teorilerin hem teorik hem de uygulamadaki eleştirilen yönleri bir araya getirerek bu alandaki araştırmalara katkı sağlamak.Araştırmamız, kaynak tarama çalışması olduğu için bu alanda ulusal ve uluslararası makale, kitap, tez, sempozyumlarda sunulan bildiriler, internette yayınlanan bilimsel yazılar gibi kaynakları kullanarak oluşturulan eleştirileri kapsamaktadır. Araştırmanın mümkün olduğu kadar tüm eleştiri konularını içermesine çalışılmıştır.Bu amaçla istenilen kapsamda bilgi toplamak için bu alandaki kitaplar, makaleler, tezler, sunular vb. kaynaklar taranarak eleştiri konuları belirlenip bu konular başlıklar halinde incelenmiştir.Araştırma, bu yaklaşımların birçok eksiğini sınıflandırarak ortaya koymuştur. Eleştiriler, temel kavramlardan kullanılan yöntemlere birçok alanı içermektedir. Araştırmanın, Türkiye'de bu alandaki boşluğu doldurması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
We aimed at collecting the critiques of traditional character education theories. These theories are common in the field of education as well as expose to critiques. Our goal is to bring the critiques of these theories together and contribute the scientific investigations in this field.Since our research is resource scanning and review of literature, we used national and international articals, books, thesis, sympozium papers, scientific writings internet sources to build the research and it includes those. We tried to collect all of the critiques related to this subject.We determined the topics by scanning the sources and under the topics we investigate the subject.This research, revealed a lot of inadequacies of the character education theories. Critiques contain nearly all aspects of the theories including core concepts and methods and techniques used in these theories. We hope that the research will fill the gap in this field in Turkey.