İngilizce öğretmenlerinin mesleki yeterlilik algıları ve ingilizce öğretiminde karşılaştıkları sorunlar
The perceptions of english teachers' professional efficacy and the issues that they are confronted with in teaching english
- Tez No: 241834
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Yeterlilik, Öğretmen Yeterliliği, Yeterlilik Algısı, Yabancı Dil Eğitimi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin mesleki yeterlilik algı düzeylerini ve İngilizce öğretiminde karşılaştıkları sorunları belirlemektir.Bu araştırmanın evrenini, 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında, İstanbul ili içerisindeki, Bağcılar, Bahçelievler ve Bakırköy ilçelerindeki tüm ilköğretim ve ortaöğretim İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Bu ilçelerdeki tüm İngilizce öğretmenlerine anket ulaştırılmış ve geri dönen 201 anket de araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmaya katılanların 147'si erkeklerden ve 54'ü kadınlardan oluşmaktadır.153'ü ilköğretim, 48'i ortaöğretim kurumlarında görev yapmaktadır. 168'i 21-30 yaş arasında, 33'ü ise 31 ve üzeri yaşlardadır.178'i lisans mezunudur, 23'ü ise diğer mezuniyet derecelerine sahiptirler.137'si İngilizce öğretmenliği bölümü mezunu, 42'si fen-edebiyat mezunu, 22'si ise branş dışı bölümlerden mezun olmuşlardır.172'si 1-12 yıl arası meslekte kıdeme sahipken, 29'u ise 13 ve üzeri yıllarda meslekte kıdem sahibidirler.Bu araştırmada tarama modeli ile çalışılmıştır. Veriler, üç bölümden oluşan bir anket aracılığı ile toplanmıştır. Anketin ilk bölümü ?Kişisel Bilgi Formu?, ikinci bölümü ?Öğretmenlerin İngilizce Dersinin Eğitim ve Öğretiminde Algıladıkları Yeterliliklerine Yönelik Sorulara İlişkin Anket? ve üçüncü bölümü ise ?Öğretmenlerin İngilizce Dersinin Eğitim ve Öğretiminde Algıladıkları Sorunlara Yönelik Sorulara İlişkin Anket? den oluşmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, SPSS for windows 15.0 istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Tüm değişkenlerin ve araştırmacıların sorulara verdikleri cevapların analizinde frekans (f) ve yüzde (%) analizi kullanılmıştır.?Tartışma ve Yorum? başlığı altında, belli başlı bir iki sonuçtan ve yapılması fayda sağlayabilecek ileriye yönelik çalışmaların neler olabileceğinden söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the perception level of English teachers? professional efficacy and the issues that they are confronted with in teaching English who work in the primary and the secondary schools.All the primary and secondary school teachers of English in the towns of Bağcılar, Bahçelievler and Bakırköy in Istanbul in 2008-2009 Educational years are within the scope of the population of this research. The inquiries were sent to all these English teachers of these towns and 201 inquiries that turned back formed the sample of the research .147 men and 54 women form the participants of the research. 153 of them work in primary schools and 48 of them work in secondary schools.168 of the participators are between 21-30 years old and 33 of them are 31 years old and over.178 of them have faculty degrees and 23 have other graduation degrees.137 of them graduated from the departments of English Teaching in educational institutions , 42 of them graduated from the faculties of science and letters and 22 of them graduated from the other faculties of branches. And also 172 of them have 1-12 years of occupational seniority and 29 of them have 13 years and over occupational seniority.In this research, it is studied by scanning model. Data are collected by the mediator of the inquiry which existed from 3 parts. First part is ?Personal Information Form? and the second part is ?The Inquiry Of The Perception Level Of English Teachers? Professional Efficacy?, the third part is ?The Inquiry Of The Issues That They Are Confronted With In Teaching English? .The data according to the research are analyzed by SPSS for Windows 15.0 statistics programme. Frequency (f) and percent (%) are used for the analysis of the whole variables and the answers of the questions that the participants have.Under the title of Argument and Comments it was carried out that some major results and helpful recommendations were done covering with the aspects of this research for the researchers who will search on this subject in the future.Key Words : Professional Efficacy, Teacher Efficacy, Perception of Efficacy, Teaching Foreign Language