Ortaöğretim kurumlarında yönetici davranışlarının öğretmenlerin mesleklerine yabancılaşmasına etkisi
The influence of behaviors of administrators on the alienation of teachers to their jobs
  1. Tez No: 241843
  2. Yazar: RECEP ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alienation, The Behavior of Administrators
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Eğitim sistemi içerisinde, ara eleman yetiştirmesi ve yükseköğretime hazırlaması nedeniyle son derece kritik ve hayati bir öneme sahip olan ortaöğretim, bu kurumlarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerin sistemdeki yerini ön plana çıkarmıştır.Ortaöğretim kurumlarında görev yapan yöneticilerin davranışlarının öğretmenlerin performanslarını etkilediği tartışmasız bir gerçektir. Bu araştırma ile yönetici davranışlarının öğretmenlerin mesleklerine yabancılaşmasında ne derece etkili olduğunu açıklamaya çalıştım.Tez çalışmasının oluşumundan bitimine kadar, her türlü desteğini, hoşgörüsünü, akademik tecrübesini benimle paylaşan ve beni teşvik eden danışmanım Prof. Dr. Semra Ünal'a şükranlarımı sunarım.Yüksek lisans çalışması ve hayat boyu benden desteklerini hiç esirgemeyen, fedakârlık gösteren eşime ve babama teşekkür ederim.
Özet (Çeviri)
This reserach was done to determine the influence of behaviors of administrators on the alienation of teachers to their jobs.This research was applied to 258 teachers working in high schools in Kartal.In this research, the influence of behaviors of administrators on the alienation of teachers to their jobs was analyzed in terms of independent variables sex, age, marital status, subject of teaching and job experience.This research was applied to 258 teachers working in high schools in Kartal. The data needed for this research was obtained by a 36-item questionnaire developed for this project and was applied to the teachers. The data obtained was statistically analyzed by the ?SPSS 12. 0 for Windows? computer program, In analyzing the data; frequency and percentage were used. The reliability level was found as .05. Male teeachers are more easily alienated than female teachers based on negative behaviours of administrators. Turkish Educational Administration system should be revised.