Endüstri meslek liselerindeki teknolojilerin sanayiye uyumunda karşılaşılan sorunlar ve yöneticinin rolü
Problems met in the adaptation to industry of the technologies in the vocational industry higt-schools and the role of the administrators.
- Tez No: 241845
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul-Sanayi İşbirliği, Mesleki-Teknik Eğitim, Yönetici Rolleri, School-Industry cooperation, Technical Vocational Education, Roles of Administrators
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Toplumun teknik insan gücünü yetiştiren mesleki teknik liselerin ve dolaysıyla mesleki eğitimin önemi her fırsatta ifade edilmektedir. Ekonomik kalkınmada son derece önemli olduğu bilinen teknik eleman yetiştiren bu ortaöğretim kurumlarının, istenen niteliklerde mezunlar verebilmesinde çağın teknolojilerini takip edebilmeleri önemli bir konudur. Kısıtlı ekonomik imkanlarla yeni teknolojileri takip etme fırsatı olmayan okulların bu ihtiyaçlarını, kuracakları okul-sanayi işbirliği ile sağlamaları beklenmektedir. Bu noktada da okul yöneticilerine önemli görevler düşmektedir.Bu araştırmada, endüstri meslek liselerindeki teknolojilerin sanayiye uyumunda karşılaşılan sorunları ve yöneticinin rolünü çeşitli değişkenlere göre ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla; Beykoz, Eminönü, Kadıköy, Kartal, Ümraniye ve Üsküdar İlçesine bağlı Endüstri Meslek Liseleri'nde görev yapmakta olan ve araştırmaya tesadüfî olarak katılan toplam 338 öğretmen ve yöneticiler üzerinden veriler toplanmıştır. Verileri elde edebilmek için araştırmacılar tarafından hazırlanan anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir.Elde edilen bulgular incelendiğinde; öğretmenlerin bütün değişkenlerine cinsiyet, okuldaki görev, yaş, mesleki kıdem, branş, öğrencilerin staj yaptığı yer, okulun öğrenci sayısı ve okulun öğretmen sayısı) göre anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Öğretmenler genel olarak; meslek liselerindeki teknolojilerin sanayiye uyumunda çeşitli problemler olduğunu ve bu noktada yöneticilere görevler düştüğünü ifade etmişlerdir. Elde edilen bulgular tartışılmış ve bu doğrultuda çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of the vocational technical high-schools, training the techical manpower of the society and consequently the importance of vocational educations, is pronounced in every occasion. For these secondary educational institutions which train the technical people who are very important for the economical development, it is vital that they keep themselves up to the contemporany technologies, so that highly-quahified graduates from them. The schools, which cannot follow the new technologies owing to their limited economical sources, are expected to overcome this deficiency by cooperating with the industry. In this respect, important responsibilities are incumbent on the school administrators.It is the objective of this research to determine the problems which arise in the adaptation of the technologies in the vocational high-schools to industry and the role of the administrators in reference to various parameters. For this purpase, we collected data from 338 teachers and administrators randomly chosen from the vocational high-schools in the districts Beykoz, Eminönü, Kadıköy, Kartal, Ümraniye and Üsküdar. In order to collect the data inquieries prepared by the researchers. The collected data have been analysed by the statistical software SPSS.On examining the findings, we obtained significant differences depending on all the parameters (sex, function in the school, age, seniority, specialization, place of apprenticeship, number of pupils in the school, number of teachers in the school). In general, teachers expressed that there are problems in the adaptation of the school technologies to the industry and that duties are incumbent on the administrators. We discuss our findings and make some proposals based on them.