Okul müdürlerinin algılanan çatışma yönetim stilleri ve öğretmenlerde oluşturduğu stres düzeyi(Gebze örneği)
The conflict management style of the school directors and these styles effect on teachers' stress level
  1. Tez No: 241852
  2. Yazar: YASEMİN ÖVÜN
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, çatışma, çatışma yönetimi, stres, Education, conflict, conflict management, stres
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı okul müdürlerinin kullandıkları çatışma yönetim stillerini, öğretmen algılarına göre belirlemek ve bu stillerin öğretmenler üzerinde ne kadar stres oluşturduğunu ölçmektir. Araştırmada, 2005-2006 öğretim yılında Kocaeli ili, Gebze ilçesinde yer alan 15 okulda çalışan 214 öğretmen örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğretmenlerle ilgili kişisel bilgileri elde etme amacıyla cinsiyet, medeni durum, yaş, çalıştığı okul türü ve meslek kıdemini belirleyen sorular bulunmaktadır. İkinci bölümde öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin kullandıkları çatışma yönetim stillerini belirlemek amacıyla ?ROCI II Rahim Örgütsel Çatışma Anketi? kullanılmıştır. Üçüncü bölümde kullanılan çatışma yönetim stillerinin öğretmenlerde oluşturduğu stres düzeyi ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırmada, 5 alt problem yanıtlanmaya çalışılmış, verilerin analizinde SPSS 13.0 paket programı kullanılarak ?t - testi?, ?Pearson Korelasyon Analizi?, ?Mann Whitney U? ve ?Anova? testleri uygulanmıştır. Yapılan istatistiksel araştırmaların sonuçları şu şekilde özetlenebilir: 1. Öğretmenler okul müdürünün kendileri ile aralarında çıkan çatışmalarda en çok tümleştirme stilini daha sonra sırasıyla uzlaşma, ödün verme, kaçınma, en az ise hükmetme stilini kullandıkları görülmüştür. 2. Okul müdürlerinin çatışma yönetim stillerinin öğretmenlerde yarattığı stres düzeyine bakıldığında en fazla stres yaratan stilin ödün verme, en az stres yaratan stilin ise tümleştirme stili olduğu görülmüştür. 3. Okul müdürlerinin çatışma yönetim stilleri ve öğretmenlerde yarattığı stres düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Tümleştirme stili, ödün verme ve uzlaşma stilini kullandıkça öğretmenlerin stres düzeyi düşmektedir. Bu üç stilden farklı olarak hükmetme stili ne kadar çok kullanılırsa öğretmenlerin stres düzeyi o ölçüde artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine conflict management styles that are used by school directors, according to the perception of teachers and to consider how much stress is occurred on teachers. This research is based on 214 teachers who are working in 15 different schools in Gebze, Kocaeli during the 2005-2006 academic year. Data collecting process has three different parts: First part is based on personal knowledge about the teachers. Second part consists ?Rahim Organizationel Conflict Inventory? Survey . In the third part it is tried to consider the stress level of the teachers caused by the conflict management styles. In the research, five lower problems are tried to be answered. During the analysis of data the SPSS 13.0 package program is used. The result of statistical researches can be summarized as below: 1. It is observed that teachers are mostly using integration style and then in sequence, compromise, compensation, and at least domination style when there is a conflict between the school directors and them. 2. When the stress level of teachers, caused by the conflict management styles of school directors, is expanded in scope; it is observed that the most stress causing style is compensation and the least one is integration style. 3. It is founded that there is a meaningful correlation between the conflict management styles, used by the school directors and the stress level of the teachers caused by these styles.