Mesleki ve teknik eğitim veren liselerin öğrenen örgüt modeline göre incelenmesi
Examination of the vocational and technical high schools on the basis of organization model
  1. Tez No: 241854
  2. Yazar: MUHAMMET SARIMEHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FÜSUN AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Organizasyon, ögrenme, organizasyonal ögrenme, mesleki ve teknik egitim
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Egitimin önemini her geçen gün daha fazla hissettigimiz günümüzde, Mesleki ve Teknik Egitim ayrı bir önem kazanmakta, yetismis ve nitelikli insan gücüne ihtiyaç giderek artmaktadır. Nitelikli insan yetistirmek, onu mevcut teknoloji ile uyumlu, üretken kılmak egitim modellerinin sorgulanmasını beraberinde getirmistir. Degisen dünyada örgütlerin gelisimlerini sürdürebilmeleri ve rekabet edebilmeleri için toplumun ihtiyaçlarını önceden tespit edip cevap verebilmeleri gerekmektedir. Sanayi devrimine göre yapılandırılan okullarımız, geçmisten günümüze gelinceye kadar önemli degisikliklere ayak uyduramamıstı. Okulun bu hızlı gelismelere ayak uydurabilmesi için ögreten örgüt anlayısından sıyrılarak ögrenen örgüt anlayısını benimsemesi gerekir. Bu arastırmada, mesleki ve teknik egitim veren liselerin ögrenen örgüt modeli ile ne derece bagdastıgı durumu, bu okullarda çalısan yöneticilerin (Okul Müdürü, Müdür yardımcısı ve Bölüm-Atölye Sefi) görüslerine göre belirlenecektir. Örneklemini ise; basit tesadüfî örnekleme“Simple Random Sampling”yolu ile stanbul ilinin Kadıköy, Kartal, Kâgıthane ve Sisli ilçelerindeki Mesleki ve Teknik Egitim veren okullarında çalısan 91 Okul Müdürü, Müdür yardımcısı ve Bölüm-Atölye Sefi olusturmaktadır. Toplanan verilerin düzenlenmesi, bazı tanımlayıcı istatistiklerin yapılması ve verilerin çözümlenmesi, SPSS istatistik programı aracılıgıyla bilgisayarda asagıdaki asamalarda belirtildigi üzere gerçeklestirilmistir. 1. Asamada: Bu aslamada anketin faktör yapısı kantitatif olarak dogrulanmak istenmis ancak belirli bir faktör kalıbı elde edilememistir. 2. Asamada: Bu asmada anketin güvenilirligi test edilmis güvenilirlige (iç tutarlılıga) zara veren sorular anketten çıkarılmıstır. 3. Asamada: Faktör analizi tekrarlanmıs. Anketin faktör yapısı olusturulmustur. 4. Asamada: Anketin geçerliligi üzerine yorum yapılmıstır. 5. Asamada: Örgütsel Ögrenme Profilini olusturan faktörler arasındaki iliskiler arastırılmıstır. 6. Asamada: Yöneticinin Demografik Özellikleri ile Örgütsel Ögrenme Profili arasındaki iliskiler sorgulanmıstır. Bu asamalar neticesinde sonuçlar çıkartılıp yorumlar yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In order to continue their development and compete in the rapidly changing world, the organizations have to determine the needs of the society and meet them. Our schools, which were structured on the basis of Industrial Revolution, could not follow the significant changes happened during the time. In order to follow these rapid changes schools should scrape from teaching organization concept and have to appropriate learning organization concept. In this study, the compatibility of the occupational and technical high schools with the learning organization model is to be determined according to the opinions of the managers of these schools (Principals, Vice Principles and Department and Workshop Chefs). The sampling of the study is determined on the basis of Simple Random Sampling and are 91 Principals, Vice Principals and Department-Workshop Chefs working at the Vocational and Technical High Schools in Kadıköy, Kartal, Kâgıthane and Sisli Districts of Istanbul Province. The arrangements of the collected data, carrying out of some descriptive statistics and analyzing the data are realized in the computer with SPSS statistics program as defined below. Step 1: In this step the factor structure of the questionnaire was aimed to be validated in quantitative aspects but no determined factor structure was obtained. Step 2: The validity of the questionnaire was tested and the questions harming the validity (internal validity) were excluded. Step 3: Factor analysis was repeated. Factor structure was formed for the questionnaire. Step 4: Comments made on the validity of the questionnaire. Step 5: The relations among the factors forming the Organizational Learning Profile were searched. Step 6: The relations between the Demographic Characteristics of the Manager and Organizational Learning Profile was questioned. The comments made on the results obtained from these studies. Key-Word: Organization, learning, Organizational Learning, Vocational and technical high school.