İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin motivasyonu ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between motivation and personality characteristics of primary and high schools
- Tez No: 241856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Motivasyon, Öğretmen, NEO FFI, Ayırıcı Kişilik Kuramı, Personality, motivation, teacher, NEO PI, seperator personality theory
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada ilköğretim ve ortaöğretim okullarında çalışan sınıf ve branş öğretmenlerinin motivasyonları ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma İstanbul ili merkez ilköğretim ve lise okullarında çalışan 392 sınıf ve branş öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modellerinden karşılaştırma türü tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen demografik değişkenlerin toplanmasına yönelik bir bilgi formu, Beş faktör kişilik özelliği ve Motivasyon Faktörleri Öncelikler Sıralaması Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada; non parametrik teknikler, parametrik analiz teknikleri, bağımsız grup t-testi, tek yönlü varyans analizi (Annova), Post-Hoc Scheffe testleri, non parametrik Kruskal Wallis testi, non parametrik Mann Whitney-U testi kullanılmış olup manidarlıklar 0.5 düzeyinde sınanmıştır. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında çalışan sınıf ve branş öğretmenlerinin kişilik özellikleri, demografik özellikleri ile motivasyonu arasındaki ilişkinin var olduğu bu araştırmanın sonuçlarıyla ortaya konmuştur. Öğretmenlerin kişilik ölçeği ve motivasyon ölçeği alt boyutları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan tek yönlü varyans analizi(anova) sonucunda, motivasyon ölçeğinin avantajlar ve okul içi ortam alt boyutu ile yeniliklere açık olma kişilik özelliği arasında, anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Motivasyon ölçeğinde, avantajlar (maaş ve maddi imkanları, yaz tatilinin uzunluğunu, çalışma saatlerinin uygunluğu, boş günü) alt boyutunu son sırada tercih eden öğretmenlerin, ilk sırada tercih eden öğretmenlere göre yeniliklere açık olma kişilik özelliklerine daha fazla sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Motivasyon ölçeğinde,okul içi ortam (iş ortamının huzurunu ve uygar oluşunu, gerekli tüm imkanların sağlanmasını) alt boyutunu dördüncü sırada tercih eden öğretmenler , bir ve ikinci sırada tercih eden öğretmenlere göre yeniliklere açık olma kişilik özelliklerine daha fazla sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this resarch is to put forward the relation-ship between motivation and personality characteristics of primary school teachers and high school teachers who work in the primary and high schools. The research was applied on the 392 classroom teachers and branch teachers who work in the centre primary schools of province. In the research, sort of comparison scanning model of the related scanning models was used.In this research, datums, an information form inclined to gathering demographic variables which was improved by the author, five-factors personality characteristic and motivation factors priorities scale were used. In the resarch, non parametrik technigues, parametrik analysis technigues, independent group t- test, single ? sided variance analysis ( Annova ), Post ? Hoc Scheffe tests, non parametrik Kruskal Wallis test, non parametric Mann Whitney - U test, Pearson Multiplication Momentum Correlation analysis being used, expressiveness levels were tested on the 0.5 level.With the findings of this research, existing of the relationship between personality characteristics, demographic characteristics and job satisfaction of primary school teachers and secondary school teachers who work in the primary schools has been put forward. It has been realized that there is a meaningful relation between the advantages and the school atmosphere with characteristics of being open to chances , after the results of single- sided variance analysis(Annova) are take into consideration which was done to put forward the connection between the motivation scale sub- dimensions and teachers personality scale. It has been observed that teachers who didn?t prefer the advantages such as; salary and financial facilities , long summer holidays , the convencience of the work hours and day ? off in the first place in the motivation scale applied are characteristicly more open to new changes the ones who prefered these advantages in the first place. It has also been observed that the techers who signed the school atmosphere option ( the peace and elegance of the workplace and being provided with all necessary equipments and facilitie) as their fourth preferance are showing personalities that are more open to new changes rather than the ones that signed the option as their first and second preferrance.