Çalışma hayatında mobbing (Sivas Milli Eğitim örneği)
Mobbing in labour life (Sample of Sivas National Education)
- Tez No: 254368
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNANA MAHİROĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Taciz, Yıldırma, İş Yerinde Terör, Mobbing, Psychological Abuse, Deterrence, Terrorism at Work
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Mobbing, sosyal hayatta her zaman karşılaşılabilecek bir durumdur. Günümüzde bilim adamlarının önemle üzerinde durdukları mobbing, çalışanı iş yaşamından dışlamak amacıyla rahatsız etme, taciz etme ve kötü davranışlarda bulunma gibi kasıtlı olarak yatay ve dikey uygulanan; bazen tedavisi mümkün olmayan rahatsızlıklara yol açan, zamanla bireye daha fazla acı veren tutum ve davranışlar sürecidir. İş yaşamında mobbing, yıldırma, bastırma, soyut şiddet, sindirme gibi anlam taşıyan her türlü davranışı, sözü, eylemi, hareketi ve yazıyı kapsamaktadır.Bireysel, örgütsel ve toplumsal yönden çok ciddi sorunlara yol açan mobbing, çalışma hayatında çalışanların sıkça uğradıkları ve yöneticilerin sıkça başvurdukları bir eylem olarak karşımıza çıkmaktadır. Örgütsel çatışmanın, verimsizliğin ve motivasyonun bozulmasının kaynağı olan mobbing, organizasyonların verimlilik, moral ve kârlılık oranlarını azaltmakta organizasyon içi itibar kaybı gibi kötü sonuçlara da sebep olmaktadır. Mobbingin neden olduğu sorunların kişilere, kurumlara ve topluma olan faturasının yüksekliği, mobbingle mücadele etmeyi zorunlu kılmaktadır.Bu çalışmada, mobbing tanıtılmakta, mobbingin oluşum nedenleri ve etkileri saptanmaktadır. Mobbingin örgüt yönetiminde nasıl ortaya çıktığı ve örgütlerde en sık maruz kalınan mobbing davranışları tespit edilmekte, mobbing uygulayıcılarının ve mağdurların kişilik özellikleri belirlenmekte, mobbingle başa çıkma yolları hakkında öneriler sunulmaktadır. Yapılan anket çalışması ile Sivas il merkezinde Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki ilk ve orta öğretim kurumlarında çalışan 600 öğretmenin, işyerinde karşılaştıkları mobbing davranışları belirlenmeye çalışılmakta, öğretmenlerin karşılaştıkları mobbing davranışlarının genel itibariyle yöneticilik hatalarından kaynaklandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Mobbing is a situation which can always be encountered in social life. Mobbing, on which scientists emphasize importantly these days, is applied horizontal and vertical intentionally and includes disturbance, abuse and bad behaviours towards employees in order to excluding them from their labour life and is a painful behaviour process which sometimes causes untreatable disturbances. In business or labour life, mobbing consists of all behaviours such as deterrence, depression, abstract violence, assimilation as well as speech, action and written acts.Mobbing, which causes to serious individual, organizational and social problems, appears as a kind of a usual action that managers often use towards their employees. Mobbing, which is the source of organizational conflict, un-profitability and corruption of motivation, leads to negative results such as the fall of organizational productivity, morality, profit rates, and loss of prestige within the organization. Because of the bad results of mobbing applied to individuals, organizations and society, it is compulsory to struggle with it.In this study mobbing is defined and it is tried to determine the effects and reasons of its formation. How mobbing appears in organizational management and the types of common mobbing behaviours are also determined. In addition, the applicators and victims? characteristic features are figured out, and suggestions to cope with mobbing are presented. With the survey applied in the city centre of Sivas, 600 teachers who work at primary and secondary institutions within Sivas National Education are researched. The mobbing behaviours which are faced by these teachers in their working places are tried to be determined, and it has been observed that those mobbing behaviours are caused usually by management faults.