Öğretmenlerin algıları açısından eğitim yöneticilerinin liderlik davranışları
Leadership behaviors of education directors in terms of perception of teachers
  1. Tez No: 241913
  2. Yazar: DİDEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN TÜRKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, liderlik davranısları, yönetim, Leadership, leadership behaviors, management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Egitim kurumlarında çalısanların, ögretmenlerin egitim alanındaki faaliyetlerini yöneticileri etkilemektedir. Özellikle liderlik davranısları egitim veren ve egitim alan kisilerin arasındaki iliskiyi de koordine edecektir. Okulun ortamında liderin tutum ve davranıslarının yansımalarını görmek mümkündür. Bu nedenle egitim yöneticilerinin liderlik davranısları konusunda farkındalıklarının olması önemli bir noktadır. Bu arastırma ile, 2006-2007 Egitim-Ögretim yılında İstanbul İli Besiktas ilçesi'nde Milli Egitim Bakanlıgı'na baglı olarak egitim-ögretim yapan, özel sektördeki ilkögretim okulunda çalısan ögretmenlerden olusan 110 kisiye ulasılmıstır. Veri toplamak için Liderlik Davranısını Betimleme Ölçegi(LBDQ) kullanılmıstır. Toplanan veriler SPSS 11.50 kullanılarak istatistiksel çözümlemeler yapılmıstır. Verilerin çözümlenmesi için yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, Friedman testi, bagımsız grup t-testi kullanılmıstır. Kullanılan ölçekte, yapıyı kurma ve anlayıs göstermek seklinde iki alt boyut yer almaktadır. Ankete cevap veren ögretmenler, yöneticilerinin liderlik davranıslarını degerlendirdiklerinde yapıyı kurma alt boyutunda daha etkin olduklarını degerlendirmislerdir. Ankete katılan ögretmenlerin demografik özelliklerine göre yöneticilerini degerlendirmede bir fark olup olmadıgı arastırıldı. Ögretmenlerin cinsiyet ve meslekteki çalısma yıllarına göre yöneticilerini degerlendirmelerinde anlamlı farklılıklar bulunmustur. Arastırma sonuçları degerlendirilmis ve bu sonuçlar dogrultusunda degisik öneriler sunulmustur.
Özet (Çeviri)
The directors have influence over the educational activities of individuals and teachers working in the Educational Institutions. Especially, the leadership behaviors shall coordinate the relationship between the individuals providing and receiving the education. It is possible to see reflections of the leader?s attitudes and behaviors in the school?s environment. Therefore, it is important for the education directors to have an awareness regarding the subject matter of leadership behaviors. Thanks to this research, contact with 110 teachers working for primary schools of private sector is established during the academic year of 2006-2007 that have been carrying out their education ? schooling activities in Istanbul Province, Besiktas District attached to the Ministry of Education. Leadership Behavior Description Questionnaire Scale (LBDQ) has been used for collecting data. The statistical analyses of the collected data have been completed by using SPSS 11.50. Percentage, frequency, arithmetic average, standard deviation, Friedman test and independent group t-test have been used for analyzing the data. There are two sub-dimensions, namely establishing the structure and being tolerant included in the scale being used. When the teachers responding to the questionnaire evaluated the leadership behaviors of their directors, it is evaluated that they are more effective in the sub-dimension of establishing the structure. Whether there exists a difference in evaluation of teachers according to their demographic characteristics regarding their directors or not is investigated. Significant dissimilarities according to their sexes and experiences are discovered in the evaluations made by the teachers for their directors. The research results are evaluated and several suggestions are presented in line with these results.