İlköğretim okulu öğretmenlerinin görüşlerine göre örgütsel adanma ile örgütsel yurttaşlık davranışları arasındaki ilişki
The commitment between organizational citizinship behaviours according to the primary school teachers
- Tez No: 241920
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adanma, Örgütsel Yurttaslık, Organizational Commitment, Organizational Citizenship
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalısmada ilkögretim okulu ögretmenlerinin örgütsel adanma ile örgütsel yurttaslık davranısları arasındaki iliskinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Arastırma,“Bursa ili resmi ilkögretim okullarında çalısan 322 ögretmen”üzerinde gerçeklestirilmistir.Örgütsel adanmıslıgı ölçmek için“Balay”tarafından gelistirilen örgütsel adanma anketi,örgütsel yurttaslık davranısını ölçmek için de“Yaylacı”tarafından gelistirilen örgütsel yurttaslık anketi kullanılmıstır.Elde edilen veriler ttesti, varyans analizi,pearson analizleri SPSS'de yapılarak yorumlanmıstır. Arastırmanın bulgularına göre,kadın ögretmenler erkek ögretmenlere göre daha yüksek düzeyde adanma göstermektedirler.Egitim durumu,yas,kıdem,çalısma süresi örgütsel adanma ve örgütsel yurttaslık davranıslarına iliskin görüsleri etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the relationship between the primary school teachers? organizational commitment and their organizational citizenship behaviours. The research has been made with 332 teachers working in governmental primary schools in Bursa. In order to measure organizational dedication, the organizational dedication scale that was developed by Balay is used and in order to measure the organizational citizenship behaviour, the organizational citizenship behaviour scale that was developed by Yaylacı is used. The acquired datas are interpreted by making the t-test, variance analysis and Pearson analysis in SPSS. As a result of this research; female teachers show a higher level of dedication when compared to the male teachers. Education level, age, seniority and working duration affects the opinions related to the organizational dedication and organizational citizenship behaviours.