Âşık Nuri Çırağı'nın hayatı, sanatı ve şiirleri üzerine bir inceleme
A study on Aşik Nuri Çırağı's life, performance and poems
  1. Tez No: 241967
  2. Yazar: ORHAN UTKU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. IŞIL ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nuri Çırağı, Âşık, Âşık Şiiri, İcra Ortamı, Erzurum Âşıklık Geleneği, Nuri Çırağı, Âşık, Âşık poem, Performance environment, Âşık tradition
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 452
Özet
Âşıklık geleneği, Türk sözlü edebiyatının kökeni olarak kabul edilen ozanlık geleneğinin devamı niteliğinde XV. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmış ve âşıklar tarafından temsil edilerek günümüze kadar aktarılmıştır.Âşıklık geleneği açısından oldukça verimli bir merkez olan Erzurum'da yetişen Âşık Nuri Çırağı, elli yıla yaklaşan âşıklığı boyunca çok sayıda şiir üretmiş; son otuz yılda özellikle elektronik kültür ortamı öğelerinin etkileriyle icra ortamlarında seyreden değişim sürecinin hem tanığı, hem de icracısı olmuştur.Bu çalışmada Âşık Nuri Çırağı'nın hayatı ve sanatı değerlendirilmiş; biçim ve içerik açısından incelenen yüz seksen iki şiirine ve dâhil olduğu kırk yedi atışmaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Âşık tradition is the continuation of the ozan tradition which is accepted as the root of Turkish oral literature and was first seen towards the end of 15th century. Âşıks as the performers of this tradition have carried it to the present time.Âşık Nuri Çırağı became an aşık in Erzurum, a fruitful center for aşık tradition, and has produced/ written /said a lot of poems during his fifty years long artistic career. In the last 30 years, particularly with the effects of the electronic cultural elements, he has been both the performer and the witness of the changing process in the âşık environment.In this study, Âşık Nuri Çırağı?s life and art have been evaluated. The content and form analyses of his 182 poems have been done and his 47 oral dualing have been included.