Türkiye'de ve Avrupa'da pozitif ayrımcılık: Karşılaştırmalı bir çalışma
Possitive discrimination in Turkey and Europe: Study a mutual
  1. Tez No: 24201
  2. Yazar: YELİZ KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. HİLAL ONUR İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fırsat Eşitliği politikaları, Pozitif Ayrancılık, Kota, Gender Equality Policies, Positive Discrimination, Quota
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET KARAKUŞ,Yeliz, Türkiye'de ve Avrupa'da Pozitif Ayrımcılık: Karşılaştırmalı Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu araştırmada toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik pozitif ayrımcılık politikalarının gelişim ve kurumsallaşma süreci ile Türkiye ve Avrupa örneklerinde siyasal alanda ve çalışma alanında söz konusu politikaların karşılaştırılması işlenmiştir. İlk olarak pozitif ayrımcılık kurumu, kadın-erkek eşitliği ekseninde teorik zemininde tanımlanmaya çalışılmıştır. Ardından cinsler arası temsil eşitliğini sağlamaya yönelik kota ve diğer pozitif ayrımcılık politikalarının kategorileri ve bu politikaların eşitlik açısından yarattığı tartışmalara yer verilmiştir. Bu çerçevede, cinsiyet temelli eşitsizliklerin engellenmesine yönelik olarak uygulanan pozitif ayrımcılık perspektifini içeren eşitlik politikalarının ve mekanizmalarının Türkiye ve Avrupa özellerinde karşılaştırılması ve Türkiye'deki uygulama eksikliklerine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT KARAKUŞ,Yeliz, Positive Discrimination In Turkey and Europe: Study A Mutual, Master's Thesis, Ankara, 2006. The following investigation attemps to reference to positive discrimination to obtain social gender equlaity development and process to turn into a institution with examples in political and labor areas from Turkey and Europe under consideration politics comparison processing. Firstly, positive discrimination institution study to definition axis of equality. Subsequently, the study include gender among repesenting equality obtaining quata and politics of other positive discrimination category and this politics point of view equality arguments. In light of this examination the thesis concludes that Turkey appears to be a country where significant deficiencies in positive discriminatin policies and process targeting gender-based inequalities have been observed.