Sığır ve koyun serumlarının brucellosis yönünden Tüp Aglütinasyon Testi ve ELISA ile incelenmesi
Investigation of Brucella in Cattle and Sheep sera by Tube Agglutination Test and ELISA
- Tez No: 242023
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP SAVAŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Cattle, sheep, Brucella, agglutination, ELISA
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Brusellozis, ülkemiz hayvan yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkileyen; yavru atma, kısırlık ve süt veriminde azalma yaparak ekonomik kayıplara yol açan, bulaşıcı zoonoz bir hastalıktır. Brucella'nın teşhisinde, eradikasyon programlarının hazırlanmasında, aşılama sonrası titre belirlemelerinde, sürü taramalarında yaygın olarak serolojik testler kullanılmaktadır. Bu çalışmada; Artvin Bölgesindeki koyun ve sığırlardan alınan serumlar ile Brucella'nın bölgedeki varlığının serolojik testlerle ortaya konması amaçlanmıştır. Alınan 250 adet sığır serumunda 26 ( % 1.04 ) adet, 250 koyun serumunda 20 ( % 8.0 ) adet serum örneği Rose Bengal Plate Test (RBPT) testi ile zayıf pozitif bulunmuştur. Bu serumlara Tüp Aglütinasyon testi (TAT) ve ELISA testleri yapılmıştır. Bütün serumlar her iki testte de negatif sonuç vermiştir. Sonuç olarak bölgenin Brucella infeksiyonu yönünden kontrol altında olduğu belirlenmiştir.Anahtar kelimeler : Sığır, koyun, brucella, aglütinasyon, ELISA
Özet (Çeviri)
Brucellosis is a contagious zoonotic infection that causes economic loss in animal breeding by abortus, infertility and loss in milk yield. Serological tests are used widely in herd screening, determination of titre after vaccination and preparation of eradication programmes. Aim of this study was to determine the presence of Brucella in sera taken from sheeps and cattles in Artvin region. 26 (1.04 %) serum samples taken from 250 cattle and 20 (8.0 %) serum samples taken from 250 sheep were found weakly positive in Rose Bengal Plate Test (RBPT). All serum samples which were subjected to Tube Agglutination Test and ELISA were found to be negative. As a conclusion it is determined that the region is under control for Brucella infection.