Batı Anadolu tampon bölgesinde izole edilen şap virüslerinin ELİSA ve komplement fikzasyon testlerine alternatif olarak koaglütinasyon test ile serotiplendirilmesi ve persisite enfekte hayvanların saptanması
- Tez No: 79569
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAY ALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koaglütinasyon test, ELISA, komplement fikzasyon test, şap virusu, tanı, Coagglutination test, ELISA, complement fixation test foot and mouth disease virus and diagnosis
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
63 ÖZET Batı Anadolu Tampon Bölgesinden İzole Edilen Şap viruslarının ELISA ve Komplement Fikzasyon Testlerine Alternatif olarak Koaglütinasyon Test ile Serotiplendirilmesi ve Persiste Enfekte Hayvanların Saptanması Bu çalışmada şap hastalığının tanısında Ankara Şap Enstitüsünde rutin olarak uygulanmakta olan ELISA ve komplement fikzasyon testleri (CFT) ile koaglütinasyon test (COAT) karşılaştırılmıştır. Oı Manisa ve A22 Mahmatlı şap virus suşlarına karşı elde edilen kobay hiperimmun serumlarının içerdiği Ig G lerin, üretildikten sonra inaktive edilen S. aureus Cowan 1 susunun içerdiği protein A ile birleştirilmesi ile hazırlanan koaglütinasyon konjugatı kullanılarak uygulanan koaglütinasyon test çalışmanın ana kısmını oluşturmaktadır. Toplam 120 adet sığır veziküler dil epitel örneği ve 270 adet koyun ösefageal- farengeal sıvı örneğine koaglütinasyon test uygulanmıştır. Bulguların değerlendirilmesi amacı ile dil epitel örnekleri CFT ve ELISA ile karşılaştırılmış ve COAT'ın sensitivitesi yüksek, ancak spesifıtesi düşük bulunmuştur. Ayrıca hayvanlardan alman O/P sıvı örneklerine doğrudan COAT uygulanmıştır. Aynı örneklerin doku kültüründeki üç kör pasajı sonunda CPE gösteren doku kültürü sıvılarında ELISA ve COAT ile şap virusu aranmıştır. Gerek direk uygulanan COAT in gerekse doku kültüründe CPE gösteren O/P sıvı örneklerine uygulanan COAT in sensitivitesi ve spesifıtesi yüksek bulunmuştur. ^Sonuç olarak şap hastalığının tanısında ve persiste, taşıyıcı hayvanların saptanmasında koaglütinasyon testin hızlı, basit ve ekonomik bir yöntem olarak özellikle saha taramalarında kullanılabileceği düşüncesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
64 SUMMARY Serotyping of the Foot and Mouth Disease Virus Isolated from Western Buffer Zone with Coagglutination Test as an Alternative to Complement Fixation Test and ELISA and Determination of the Persistently Infected Animals In this study, the coagglutination test (COAT) was compared with ELISA and complement fixatioan test (CFT) which are applied in routin in Ankara Foot and Mouth Disease Institute (Şap Enstitüsü) for diagnosis of foot and mouth disease (FMD). The main point of the work was the application of the coagglutination test (COAT), using coagglutination conjugate prepared by coupling the guinea-pig anti- Oı Manisa and A22 Mahmath FMD viruses hyperimmune serum IgGs and protein A fragment of the inactivated S. aureus Cowan 1 strain. Totally 120 cattle vesicular tongue epithelium and 270 sheep oesophageal/ pharengeal (O/P) fluid samples were tested with COAT. The results of the CFT, ELISA and COAT applied to vesicular tongue epithelium samples for validation of COAT indicated that the sensitivity of the test was high, whereas, the specificity was low. COAT was applied to the O/P fluid samples directly. On the other hand, the culture fluids of the CPE produced samples following 3 blind tissue culture passages FMD viruses were detected by both ELISA and COAT comperatively. Consequently,the sensitivity and specificity of COAT were determined rather high for both O/P samples It was concluded that COAT could be used as a rapid, simple and economical technique in the diagnosis of the FMD and determination of the persistently infected animals especially in the field surveys.