Doğal küçük ruminant vebası (Peste des petits ruminants)'nın tanısında patolojik ve immunohistokimyasal incelemeler
Pathological and immunohistochemical investigation in diagnosis of natural Peste des petits ruminants.
  1. Tez No: 242022
  2. Yazar: ERKMEN TUĞRUL EPİKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT TOPLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Histopatoloji, immunohistokimya, keçi, koyun, küçük ruminant vebası (Peste des Petits Ruminants, PPR), Histopathology, immunohistochemistry, goat, sheep, small ruminant plague (Peste des Petits Ruminants, PPR)In conclusion
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Sunulan çalışma, karakteristik ve nonkarakteristik olgularda doğal küçük ruminant vebası (Peste des Petits Ruminants; PPR)'nın nekropsi, histopatolojik ve immunohistokimyasal bulgularını tanımlar. Çalışma materyalini Aydın ve Aydın çevre illerindeki 16 salgından toplam 32 hayvan (14 kuzu, 10 oğlak, altı koyun, iki keçi) oluşturdu.Nekropside, ağız mukozasında eroziv-ülseratif lezyona sahip olan hayvanlar karaktersitik, olmayanlar ise nonkarakteristik olarak değerlendirildi. Karakteristik lezyonlar bu çalışmada olguların % 53'ünü (yedi kuzu, beş oğlak, beş koyun) oluştururken, olguların % 47'si de nonkarakteristik olgulardan şekillenmişti.Histopatolojik incelemede de, yine PPR için patognomonik bulgulardan sinsityal hücreler ve inklüzyon cisimcikleri hem karakteristik hem de nonkarakteristik olguların sindirim kanalı organları ve akciğerlerinde düşük oranlarda bulunmuştur. Ağız mukozasında, sinsityal hücreler % 53 ve inklüzyon cisimcikleri % 35 oranlarında kaydedilirken; nonkarakteristik olgularda da sinsityal hücreler % 29 ve inklüzyon cisimcikleri % 20 oranlarında belirlenmiştir. Avidin-biotin peroksidaz kompleks metot ile gerçekleştirilen immunohistokimyasal incelemede ise PPR viral antijenik immunoreaksiyonlar; lenfoid organlarda makrofajlar, retiküler hücreler ve daha az olarak da lenfositlerde; solunum sisteminde yangısal mononüklear hücreler ile trake, bronş ve bronşiyol epitellerinde; sindirim sisteminde yangısal hücrelerde ve ağız mukozası epitelleri ile daha az olarak da villus ve kript epitellerinde saptanmıştır.Sonuç olarak; Aydın ve Aydın çevre illerindeki salgınlarda, her olgu PPR'ın nekropsi ve histopatolojik bulgularını tam olarak yansıtmamaktadır ve kesin tanının mutlaka immunohistokimyasal yöntemlerle desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study describes the necropsy, histopathologic and immunohistochemical findings of the characteristic and non-characteristic PPR cases. For this purpose, thirty two animals from eighteen natural of outbreaks of PPR in Aydın and around Aydın province were examined.At necropsy, the animals with erosive and ulcerative lesions were considered to have characteristic, whereas the animals with no oral lesions were evaluated as a noncharacteristic. Characteristic findings were detected in 53 % of the animals, and noncharecteristic lesions were observed in 47 % of the animals. Histopathologically, the pathognomonic findings of the PPR (syncytial cells and intracytoplasmic inclusion bodies) in the digestive tract and lung were found in low rates. In the oral mucosae, syncytial cells rates and intracytoplasmic inclusion bodies were found 53 % and 35 % in characteristic cases, respectively. In the noncharacteristic cases, rates of syncytial cells and intracytoplasmic inclusion bodies were found 29 % and 20 % respectively. Immunohistochemically, viral antigen was determined in the macrophages, reticulum cells and, to a lesser extend, lymphocytes in the lymphoid tissues. Strong immunolabelling of viral antigen were found infiltrated macrophages and epithelium of the trachea, bronchi and bronchioles. In the digestive tract, positive reactions were particularly observed in the infiltrated mononuclear cells and epithelial cells of the oral mucosae, to a lesser extend, in the epithelial cells of the villus and crypts.