Periton diyalizi ile tedavi edilen hipertansiyona sahip kronik böbrek yetmezlikli hastalarda oksidatif stresin önemi
The importance of oxidative stress in patient with chronic renal failure who had hypertention treated with periton dialysis
- Tez No: 242113
- Danışmanlar: PROF. DR. M. RAMAZAN ŞEKEROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan savunma, kronik böbrek yetmezliği, oksidatif stres, hipertansiyon, periton diyalizi, Antioxidants defense, chronic renal failure, oxidative stress, hypertension, peritoneal dialysis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kronik böbrek yetmezliğinde lipid peroksidasyonunun arttığı ve oksidatif stres ile KBY'nin ilerlemesi arasında bir ilişki olduğu bildirilmektedir. Bu çalışma, periton diyalizi ile tedavi edilen hastalarda oksidatif stresin durumu ve hipertansiyonun oksidatif stresteki değişikliğe bir etkisinin olup olmadığının araştırılması amacıyla yapıldı. Bu amaçla; periton diyalizi ile tedavi edilen toplam 50 hasta; tansiyon seviyeleri 135/90 mmHg ve üstünde olanlar hipertansif, daha alt seviyeler normotansif grup olarak ikiye ayrıldı. Kontrol grubu olarak ise 25 sağlıklı birey alındı. Çalışmada; lipid peroksidasyonunun bir göstergesi olan malondialdehit seviyesi, hipertansif grupta (2.72±1.51) kontrol grubuna (1.60±0.25) göre anlamlı olarak yüksek bulunurken (p0.05). Ancak hasta grupları arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Myeloperoksidaz aktivitesi; (sırası ile kontrol,normotansif ve hipertansif grupta; 55.51±6.94, 57.26±53.26 ve 62.81±33.98) kontrole göre diyaliz gruplarında kısmi bir artış göstermesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Antioksidan etki gösteren katalaz (sırası ile kontrol,normotansif ve hipertansif grupta; 418.44±235.02, 258.54±123.30 ve 189.41±68.96) ve Glutatyon peroksidaz aktiviteleri (sırası ile kontrol,normotansif ve hipertansif grupta; 366.03±72.91, 260.80±86.46 ve 236.71±90.45) hem normotansif hem de hipertansif grupta kontrollere göre düşük bulunurken (p0.05). Bu çalışmanın sonuçları, periton diyalizi hastalarının sağlıklı kontrollere göre artmış oksidatif stres ve azalmış antioksidan seviyelerine sahip olduğunu ve hipertansiyonun, periton diyalizi hastalarında oksidatif stresin artışında ek bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It has been reported that chronic renal failure (CRF) increases lipid peroxidation and there is a relationship between oxidative stress and the progression of CRF. This study was carried out to investigate the status of oxidative stress in the patients treated with peritoneal dialysis and whether hypertension had an effect on changes in oxidative stress. For this purpose, a total of 50 patients treated with peritoneal dialysis were divided into two groups: The patients with blood pressure levels of 135/90 mmHg and above were considered hypertensive, the patients with lower blood pressure were considered normotensive. The control group included 25 healthy individuals. In this study, malondialdehyde level, an indicator of lipid peroxidation, was significantly higher in the hypertensive group (2.72±1.51) compared to the control group (1.60±0.25) (p 0.05). However, the difference between patients groups was statistically significant (p0.05). Myeloperoxidase activity had a partial increase in the dialysis groups compared to the control group, but this increase was not statistically significant (in control, normotensive and hypertensive groups; 55.51±6.94, 57.26±53.26, 62.81±33.98, respectively) (p>0.05). While the activities of antioxidant catalase (in control, normotensive and hypertensive groups; 418.44±235.02, 258.54±123.30, 189.41±68.96, respectively) and glutathione peroxidase (in control, normotensive and hypertensive groups; 366.03±72.91, 260.80±86.46 ve 236.71±90.45, respectively) decreased in both normotensive and hypertensive groups compared to the control group (p0.05). The results of this study show that peritoneal dialysis patients have increased-oxidative stress and decreased antioxidant levels and hypertension might have an additional effect in increasing oxidative stress in peritoneal dialysis patients.