Epidural anestezide uygulanan levobupivakain ile bupivakainin hemoreoloji ve koagülasyon faktörleri üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of levobupivacaine and bupivacaine by epidural way on parameters of hemorrheology and coagulation
- Tez No: 242112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KATI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hemoreoloji, koagülasyon, epidural anestezi, levobupivakain, bupivakain
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Algoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, epidural yoldan verilen bupivakain ve levobupivakainin hemoreoloji ve koagülasyon parametreleri üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.Epidural anestezi planlanan ASA I-II hasta grubundan, yaşları 18?64 arasında değişen 40 hasta, rastgele 2 gruba ayrılarak çalışmaya alındı. Birinci gruba levobupivakain, ikinci gruba ise bupivakain verildi. Kan basıncı, periferik oksijen satürasyonu ve vücut ısısı sürekli monitörize edildi. Motor blok ve duyu seviyelerine pinprick testi ile bakıldı. Kan ve plazma viskozitesi, plazma onkotik basıncı, plazma osmolalitesi, INR, PT ve aPTT, hemogram, total kolesterol, fibrinojen, albümin ve total protein parametreleri için preoperatif, operasyonun 60. ve 120. dakikasında kan örnekleri alındı. FVIII aktivitesi için ise preoperatif ve postoperatif 6. saatte olmak üzere 2 defa kan örneği alındı.Fibrinojen değerlerinin Grup 1'de Grup 2'ye göre daha fazla azaldığı saptandı. Gruplar kendi içerisinde karşılaştırıldığında her iki grupta da fibrinojen değerleri preopoperatif değerlere göre istastiksel olarak ileri derecede azaldığı bulundu. Albümin ve onkotik basınç değerlerinde; her iki grupta da preoperatif değerlere göre ileri derecede azalma saptandı. aPTT değerleri açısından Grup 1'de Grup 2'ye göre anlamlı bir artış saptandı. FVIII açısından gruplar arasında fark bulunmamasına rağmen Grup 2'de daha fazla artış saptandı. Kan viskozitesi, plazma viskozitesi, albümin, onkotik basınç, osmolalite, total protein, Hb, Hct, PT ve INR parametreleri açısından gruplar arasında önemli bir fark saptanmadı.Sonuç olarak; osmolalite, onkotik basınç, kan ve plazma viskozitesi açısından gruplar arasında fark olmaması, bupivakain grubunda aPTT değerlerinin daha düşük, fibrinojen ve FVIII düzeylerinin daha yüksek olması nedeniyle, rejyonal anestezide levobupivakainin bupivakaine göre tercih edilebileceği kanısına varıldı. Bu konuda yapılacak daha fazla araştırmanın faydalı olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study our aim is to search the comparison of the effects of levobupivacaine and bupivacaine by epidural way on parameters of hemorrheology and coagulation.We studied the patients as 40 patients, ages between 18?64 years and ASA I-II group that planning to undergo epidural anesthesia. Patients divided into two groups randomly. First group was given levobupivacaine and second group was given bupivacaine. We used % 0.9 sodium chloride. We monitorised; systolic blood pressure (SBP), mean blood pressure (MBP), diastolic blood pressure (DBP), peripheral oxygen saturation (SpO2) and body temperature. We measured the motor block and sensation levels via pinprick test. Blood samples were taken in preoperatively, in first hour (60 minute) and in second hour (120 minute) postoperatively to measure blood viscosity, plasma viscosity, plasma oncotic pressure, plasma osmolality, INR, PT, aPTT, hemogram, total cholesterol, fibrinogen, albumin and total protein. Blood samples were taken in preoperatively and postoperative 6th hour to measure FVIII activity.Fibrinogen values were lower in Group 1 than Group 2 (p=0.015). When we compared self groups, fibrinogen values were significantly lower in postoperative period than preoperative period. Albumin levels were in normal ranges but levels were higher in Group 1 than Group 2. Postoperative albumin levels were lower in both groups (p=0.001). The values of aPTT levels were significantly higher in Group 1 than Group 2. Total cholesterol values were decreased more in Group 1 than Group 2.